Hamarosan nem kell már teszteltetniük az Angliába érkezőknek

Február 11-től már nem kell teszteltetniük érkezésük után az Angliába utazóknak. Január első hetéig az országba érkezőknek az indulás előtt is koronavírus-tesztet kellett végeztetniük, az érkezés után pedig PCR-szűrésnek kellett alávetniük magukat, melynek eredményét karanténban kellett megvárniuk.

A fotó illusztrációForrás: E. Dichtl/Pixabay

Az indulás előtti kötelező tesztet az év elején már eltörölte a brit kormány, és nem sokkal később az érkezés utáni PCR-teszt kötelmét is feloldották, de az érkezés utáni második nap végéig még mindig el kell végeztetni egy gyorstesztet. A brit közlekedési miniszter hétfői bejelentése szerint azonban február 11-től ez az utolsó tesztkötelezettség is megszűnik a teljes körűen beoltott beutazók esetében.

A teljes körű beoltottság azt jelenti, hogy valaki két oltási adagot kapott, kivéve az egykomponensű Janssen vakcinából. A brit kormány jelenleg a Covaxin, a Moderna, a Janssen, a Novavax (Nuvaxovid és Covovax), az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyagokat ismeri el.

Ugyanakkor a nem teljes körűen beoltottaknak sem kell majd második tesztet elvégeztetniük. Nekik az indulás előtti két napban elvégzett koronavírusteszt negatív eredményét kell felmutatniuk, és az érkezés utáni második nap végéig egy PCR-tesztet kell elvégeztetniük. Ennek a tesztnek az időpontját még az indulás előtt le kell foglalniuk.

Nekik sem kell azonban angliai érkezésük után karanténba vonulniuk, csak abban az esetben, ha a beutazás utáni PCR-teszt eredménye pozitív. A 18 éven aluli beutazókat a kormány továbbra is teljes körűen beoltottaknak tekinti, függetlenül oltottsági státuszuktól, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek