Terjed az omikron variáns, de néhány felelőtlen utast a vírus sem állít meg

E hétvégén, pénteken Amsterdam két gépet is fogadott Dél-Afrikából, egyet Fokvárosból, egyet Johannesburgból. Már az úton kiderült, hogy az utasok között COVID-fertőzöttek lehetnek, méghozzá a legújabb és legveszélyeztetettebb vírussal, az omikron (azaz a „dél-afrikai") koronavírus-változattal, írja a Spiegel.

Egy KLM gép érkezik az Amszterdam melletti Schiphol repülőtérre - illusztrációForrás: AFP/Arthur Van Der Kooij

A leszálló gépet az Schiphol repülőtér legtávolabbi sarkába irányították, és az utasokat négy órán keresztül nem engedték kiszállni. A helyszínen elvégzett PCR-tesztek kimutatták, hogy a 600 utasból 61 fertőzött. Minden utast egy karanténhotelbe vittek. Közben kiderült, hogy Müchenben és Franfurtban is leszállt egy-egy gép ezekből a városokból, mire azonban a hatóságok felocsúdtak, az utasok közül sokan már elhagyták a repülőteret, mások továbbutaztak.

Hollandiában és Németországban a lehető legszigorúbb korlátozásokat léptették életbe a Dél-Afrikából induló és az Európába érkező utasok fogadásánál.

Már az indulásnál PCR-teszteket kell végezni rajtuk, s ugyanennek lehetősége várja őket az itteni repülőtereken. A gépeket a többi repülőtől messze elkülönítve fogadják, és a személyzetnek és az utasoknak is szigorúan új FFP2-es maszkot kell felvenniük, mielőtt elindulnak a repülőtérre.

Az MTI legfrissebb hírei szerint megszökött két ember Hollandiában egy karanténhotelből, a határrendőrség vasárnap fogta el őket egy Spanyolországba induló légijáraton - közölték a helyi hatóságok. A pár egy olyan szállodából oldott kereket, ahol a Dél-Afrikából érkezett, koronavírusra pozitívan tesztelt embereket helyezik el, akiknél egyébként a SARS-CoV-2 omikron nevet kapott új variánsát is kimutatták.

A szökevényeket a rendőrség átadta az egészségügyi szerveknek, azok pedig ismét haladéktalanul karantén alá helyezték a párost.

 

Kanadában és Svájcban is felbukkant az omikron

A kanadai Ontario tartomány egészségügyi szervei vasárnap ismertették, hogy a koronavírus omikron mutációját eddig két olyan fertőzött szervezetében mutatták ki, aki nemrég jár Nigériában.
A két érintett személy Ottawában él, őket elkülönítették és jelenleg a hatóságok azt próbálják megállapítani, hogy kikkel érintkezhettek az utóbbi időben.
Az SDA svájci hírügynökség szintén vasárnap este számolt be a szövetségi egészségügyi hatóságokra hivatkozva arról, hogy egy személy, aki egy hete tért vissza Dél-Afrikából szintén az omikron variánssal fertőződhetett meg. A végleges teszteredményt a napokban várják a génszekvencia-vizsgálat lezárultával.
Számos - elsősorban európai - ország függesztette fel a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat. Pénteken az Egyesült Államok, Kanada, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek lezárták a határaikat az Afrikának ezen térségéből érkezők előtt.
A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett, omikron nevet kapott új SARS-CoV-2-variánst a WHO aggasztónak ítélte, mondván gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest és az újrafertőződés fokozott kockázata is fenn áll az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek