Magyarország a legkockázatosabb úti célok listájára került

A CNN adja hírül, hogy három kedvelt európai úti cél is átkerült az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) "nagyon magas" kockázatú országokat tartalmazó listájára a koronavírus új hullámának köszönhetően: ezek Csehország, Magyarország és Izland.

Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Pesnya

Mint a lap írja, Csehország és Magyarország díszes építészete és gazdag kultúrája miatt vált a 20. század végén, a vasfüggöny leomlása után népszerű közép-európai úti céllá, Izland pedig, a „tűz és jég országa" nagy vonzerőt jelent a kalandtúrázóknak. 

A CDC 4-es kockázati kategóriájába azok az úti célok tartoznak, ahol az elmúlt 28 napban 100 ezer lakosra vetítve több mint 500 fertőzöttet találtak. A CDC utazásra nem javasolja ezeket a helyeket, ha valakit mégis ide szólítana a kötelesség, mint írják, érdemes először teljesen beoltatnia magát.

Nemrég még mind a négy úti cél a 3-as szintű kockázati kategóriában szerepelt, míg a 4. szintre már korábban felkerült többek között Belgium, Hollandia, Szingapúr és Törökország valamint Nagy-Britannia. Ezen a listán jelenleg több mint 70 úti cél található jelenleg. 

Magyarország eközben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kéthetente frissülő térképén is a legkockázatosabb kategóriába került: míg múltkor még arról számoltunk be, hogy hazánk nagyrésze piros kategóriába esik, vagyis 100 ezer lakosra vetítve 75 és 200 közötti esetszámot találunk legalább 4%-os tesztpozitivitási arány mellett, vagy 200 és 500 közötti igazolt fertőzöttet, immár a sötét vörös kategóriában találjuk az országot, ahová a CDC-hez hasonlóan azokat a területeket sorolják, ahol legalább 500 fertőzöttet találtak 100 ezer lakosonként.

A november 18-i adatokForrás: ecdc.europa.eu

Ami a szennyvízadatokat illeti: az NNK tájékoztatása szerint enyhébben, de továbbra is emelkedő tendencia figyelhető meg a szennyvízminták SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációjában. Új jelölés is rákerült emellett a térképre, mely a magas koncentrációra vonatkozik: ilyet Debrecenben és Békéscsabán mértek. 17 mintavételi helyen a koncentráció az emelkedett kategóriába sorolható, tendencia tekintetében pedig 6 mintában láthatunk emelkedést: Békéscsabán, a budapesti agglomeráció vizsgált városaiban, Debrecenben, Pécsen, Szombathelyen és Zalaegerszegen tapasztalható a koronavírus örökítőanyagának mennyisége.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek