Másfél év után megnyíltak az indiai határok a beoltottak előtt

India másfél év után lazított a szigorú szabályain, és november 15-től, vagyis a mai naptól ismét engedélyezte a koronavírus ellen teljesen beoltott külföldi turisták beutazását az országba. A menetrend szerinti repülőjáratokkal érkező utazóknak ezután is maradéktalanul követniük kell a járványügyi előírásokat, vagyis fel kell mutatniuk egy 72 óránál nem régebbi negatív tesztet, illetve egyeseknek megérkezésük után is el kell végezniük a Covid-tesztet – áll az indiai egészségügyi minisztérium közleményében.

A Bada Bagh kertkomplexum Rajasthan állambanForrás: Volker Glätsch / Pixabay

Azok a turisták, akik olyan országból érkeztek, amelyek már megállapodást kötöttek Indiával a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, mint például az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és számos európai ország, tesztelés nélkül távozhatnak a reptérről.

Az MTI hír szerint ez az első alkalom, hogy India kereskedelmi repülőjáratokon külföldi turistákat enged be az országba 2020. március óta, amikor a világ egyik legszigorúbb kijárási korlátozásait bevezették.

A mostani intézkedésre azután került sor, hogy a fertőzöttek száma jelentősen csökkent, az új esetszám pedig már egy hónapja valamivel a napi tízezer felett stagnál az 1,38 milliárd lakosú országban.

Hogy bátorítsák az utazókat, akik India felé vennék az irányt, az újdelhi kormány ötszázezer ingyenes vízum kibocsátását tervezi márciusig. Az intézkedéstől a turisztikai és vendéglátóipari szektor növekedését várják, amely nagyon megsínylette a világjárványt.

Az Egyesült Államok után Indiát sújtja leginkább a járvány, eddig több mint 35 millió ember kapta el a fertőzést, a halálos áldozatok száma pedig meghaladja a 463 ezret. Az aktív esetek száma jelenleg az elmúlt 17 hónap legalacsonyabb szinten áll. India felnőtt lakosságának közel 79 százaléka már legalább az első adag vakcinát megkapta, 38 százalékukat pedig már teljesen beoltották.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek