Ha egy órával többet aludnánk hajnalban, ne felejtsük el az óraátállítást

Arról már döntött korábban az Európai Parlament, hogy eltörli a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítást, de az életbelépése még várat magára a koronavírus-járvány miatt. Arról pedig még semmit sem tudni, hogy hazánkban végül a téli, vagy a nyári időszámítás marad-e érvényben, de a kormány szerint a töbséggel együtt szavaznak majd a témával kapcsolatban.

Forrás: Jon Tyson / Unsplash

A hivatalos nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart, míg a téli időszámítás kezdete október utolsó vasárnapja, a vége pedig március utolsó vasárnapja.

Ez azt jelenti, hogy a számunkra jelenleg releváns téli időszámítás kezdete október 31-re esik, vagyis most vasárnap kell hajnali 3:00 órakor 2:00 órára visszaállítani az órákat.

Az óraátállítást már a 18. században is érvényesítették, de főként az első világháború ideje alatt vált közérdekű témává. Az ötlet ugyanis az volt, hogy ha visszaállítják az órákat, akkor spórolni lehet majd a szénfogyasztással, mert később indul meg az élet. A britek, a franciák és a németek is bíztak ebben, főleg mert úgy gondolták, hogy ez a módszer a háborús célkitűzéseiket is segítheti - olvasható a Portfolio.hu oldalán.

Később a fényviszonyok változásával az üzletek forgalmának növelése, és a bűnőzési ráta csökkenése is felmerült érvként. Az elmúlt évtizedekben pedig az energia spóroláson volt a hangsúly, de amint az érvényesítés csúsztatásából is látszik, ugyan olyan nehéz az eltörlés és a megtartás mellett is dönteni. 

A vonatokat is érinti az átállás

Mávinform közleménye szerint október 31-én a Nyugati pályaudvarról 0.52-kor és 1.52-kor Szobra, valamint a 0.43-kor és 1.43-kor Szolnokra induló vonat a nyári időszámítás szerint közlekedik a teljes útvonalon. Viszont már a téli időszámítás szerint indul vonat a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 2.25-kor, Szolnokra 2.38-kor, Szobra 2.52-kor, a Nyugatiba Debrecenből 2.31-kor és Lajosmizséről 2.45-kor, a Keleti pályaudvarra Kelebiáról 2.09-kor és Szolnokról 2.58-kor, Debrecenből Nagykerekire pedig 2.20-kor.

A nemzetközi forgalomban a Lőkösházáról hajnali két órakor induló, Budapesten át Bécsig közlekedő 346-os számú Dacia nemzetközi gyorsvonat a téli időszámítás szerinti 2 órakor indul el. A 347-es számú Dacia nemzetközi gyorsvonat a Keleti pályaudvarról október 30-án 23.10-kor indul Bukarestbe, Lőkösházáig nyári időszámítás szerint közlekedik, majd onnét a téli időszámítás szerint 2.39-kor folytatja útját.

Néhány nemzetközi vonatot a külföldi vasútvonalakon ér az óraátállítás. Ezek a 407-es Corona InterCity (Brassó-Budapest-Keleti), a 406-os számú Corona IC (Budapest-Brassó), a 473-as Ister IC (Budapest-Keleti-Bukarest), a 472-es számú Ister IC (Bukarest-Budapest), a 78-as számú Munténia (Bukarest-Budapest-Keleti), a 79-es számú Munténia (Budapesti-Bukarest), a 462-es számú Kálmán Imre EN (Budapest-Keleti-München), a 463-as számú Kálmán Imre EN (München-Budapest), a 466-os számú Wiener-Walzer EN (Budapest-Keleti-Zürich), a 467-es Wiener Walzer EN (Zürich-Budapest), a 476-os és a 477-es számú Metropol EN vonat berlini és varsói vonatrészt továbbító vonatok, továbbá a Kijev és Bécs, illetve Bécs és Kijev viszonylatú közvetlen hálókocsikat továbbító vonatok.

A Volánbusznál október 31-én, vasárnap hajnalban a nyári időszámítás szerint indul a Budapestről 2.15-kor Érd irányába közlekedő 720-as és az Érdről 2.40-kor a Bem tér felé induló 735-ös autóbusz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek