Komppal próbálnak hazajutni a nyaralók La Palma szigetéről

Ugyan újra megnyitották vasárnap ez előző napon a vulkáni hamu miatt lezárt kanári-szigeteki La Palma repülőterét, a szigeten hét napja újra aktív vulkánból előtörő hamu ellehetetlenítette a légi közlekedést. A nyitás ellenére nem valószínű, hogy gépek érkeznek a reptérre, mivel öt légitársaság már törölte a La Palma-i járatokat a hajtóművek számára veszélyes vulkáni hamu miatt. 

A reptér tehát szombattól nem indított, és nem fogadott járatokat, ezért most a sziget kikötőjében kígyózó sorokban várnak az emberek, hogy komppal elhagyhassák La Palmát. Ez a felvétel két napja készült a kikötőben.

A spanyol hatóságok engedélyezték vasárnap egyes evakuált helyi lakoknak, hogy szedjék össze az otthonaikban maradt holmijukat, miután a vulkáni lávafolyam továbbra is csak lassan folyt le a hegy oldalán, és jelentős esemény nem történt azóta, hogy szombaton a kráter egy része beomlott, és újabb lávafolyam indult el a tűzhányó oldalán.
A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven év szunnyadás után egy hete tört ki újra. A lávafolyam 420 házat döntött romba, és 190 hektárnyi – nagyjából 265 futballpálya nagyságú – területet terített be. Több mint hatezer embert kellett evakuálni. Pénteken kissé tovább fokozódott a vulkáni tevékenység, emiatt a tűzoltóknak és a többi segítő személyzetnek is messzebb kellett húzódnia a hegytől, írja az MTI.

(Forrás: YouTube.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek