Sokkoló videók készültek arról, ahogy a láva végighömpölyög La Palma szigetén

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, vasárnap a Cumbre Vieja tűzhányó kitörése miatt több ezer embert telepítettek ki La Palma szigetén El Paso városából és környékéről. Azóta a lávafolyamok elérték az utcákat, lakóházakba, kertekbe folytak be, és tovább folytatják útjukat a tengerig. Döbbenetes és sokkoló látvány ez.

A friss drónfelvételeken jól látható, hogy sok helyen már életveszélyes lenne közelebb merészkedni a láva által elfoglalt területekhez. Az egyik videón a láva egy ház udvarára is befolyik.

Szívszaggató látványt nyújt, ahogy a házak lángra kapnak. Gran Canaria tűzoltói megosztottak egy videót az utcán áradó láváról, és ezt írták: "A természet ereje, amely ellen nem tehetünk semmit." Valóban megdöbbentő, ahogy a láva keresztülgázol az emberek lakóhelyein és mindent elpusztít, ami az útjába kerül. 

Az itv.com cikkében Pedro Sanchez spanyol miniszterelnököt idézi, aki azt mondta, hogy hetek is eltelhetnek, amíg az összes kárt megfelelően felmérik, és igyekszik elérni, hogy rendkívüli állapotot hirdethessen ki a szigeten. "A válság kezelése nem akkor ér véget, amikor a láva elér a tengerhez, hanem sokkal inkább akkor, amikor La Palma visszanyeri a normális állapotát. Megállapodtunk abban, hogy újjáépítünk mindent, amit a láva már elpusztított" – jelentette ki. Az Európai Unió Copernicus nevű Földmegfigyelési Programja szerint keddig a láva mintegy 2,6 négyzetkilométert borított el, és 166 házat és egyéb épületet pusztított el ez idáig.

 (Címlapkép: YouTube.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek