Vulkánkitörésre figyelmeztetnek a Kanári-szigeteken

A spanyolországi Kanári-szigetekhez tartozó La Palma-szigeten a hatóságok figyelmeztetést adtak ki, hogy a földrengések számának hirtelen megugrása figyelmeztető jele lehet annak, hogy heteken vagy akár napokon belül vulkánkitörés várható.

A szakemberek szerint napok, hetek kérdése, mikor tör ki itt a vulkánForrás: b_gofron/Pixabay

A spanyol Nemzeti Földrajzi Intézet 4222 remegést észlelt az úgynevezett „földrengés-zónában" a Cumbre Vieja nemzeti parkban, a sziget déli részén, a Teneguia vulkán körül. A rengések felerősödtek és közelebb kerültek a felszínhez, ezért a Kanári-szigetek regionális kormánya kedden sárga riasztást adott ki a szigetre a kitörés veszélye miatt; ami a második fokozata a négyes szintű riasztórendszernek. Tegnap, csütörtökön azt közölték, hogy ugyan most nincs egyértelmű bizonyíték az azonnali kitörésre, bár szerintük a helyzet gyorsan megváltozhat.

A következő napokban hevesebb földrengések várhatók" – áll a közleményben.

A Kanári-szigetek Spanyolország legaktívabb és legismertebb vulkánjainak ad otthont, élesen kiemelkedve az Atlanti-óceánból. A 83 ezer lakosú La Palmán utoljára vulkánkitörés 1971-ben volt, akkor a Teneguía tört ki. Az apró El Hierro sziget mellett 2011-ben egy víz alatti vulkán tört ki. A sziget a turisták kedvence, gazdaságát már súlyosan érintette a járvány és a lezárások is – írja az Evening Standard.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek