Vasárnaptól már nem utazhatunk korlátozásmentesen Németországba

Vasárnaptól a 12 év felettiek Németországba csak negatív koronavírustesztettel, illetve a két oltásról vagy arról szóló igazolással utazhatnak, hogy felgyógyultak a koronavírus-betegségből – adja hírül a turizmus.com.

Köln, NémetországForrás: S.Borisov / Shutterstock

Mint írják, a német kormány döntött arról is, hogy a magasabb kockázatú területek besorolásánál már csak két kategória – magas kockázatú terület (Hochrisikogebiet) és vírusvariáns-terület (Virusvarianten-Gebiet) – lesz, a kockázatos terület (Risikogebiet) kategória megszűnik. Magas kockázatúak azok a területek, ahol a hétnapi fertőzésgyakoriság 200 felett van, jelenleg ilyen ország pl. Spanyolország és Hollandia. Ha valaki ilyen területről érkezik az országba, de van oltási vagy legfeljebb hat hónappal korábbi felgyógyulásról szóló igazolása, teszt és karantén nélkül beutazhat, ellenkező esetben tíz napot kell karanténban töltenie, öt nap múlva azonban negatív teszttel szabadulhat. A 12 év alatti gyerekekre csak ötnapos karanténkötelezettség vonatkozik.

Az ún. vírusvariáns-területekről (ahol különösen gyakori a veszélyes variánsok előfordulása, ilyen ország jelenleg pl. Brazília) érkezőknek minden esetben kell negatív teszteredményt felmutatniuk, akkor is, ha van igazolásuk a beoltottságról vagy a felgyógyulásukról. Ezenkívül 14 napos karanténkötelezettség vonatkozik rájuk, amelyet nem lehet lerövidíteni.

A negatív teszt felmutatására szóló kötelezettség eddig csak a légi úton történő beutazáskor volt érvényes, most azonban az összes közlekedési eszközre kiterjesztették. A rendvédelmi szervek szakszervezete (GdP) szerint mindenkit nem tudnak ellenőrizni a határon, csak szúrópróbaszerű ellenőrzésekről lehet szó. A vonatokon útközben is ellenőrizhetnek, a többi közlekedési eszköz esetében a beszálláskor. Országon belül az egészségügyi hatóságok munkatársai ellenőrizhetik a teszt meglétét és az igazolásokat, úgy, mint eddig. Az ingázók és az átutazók mentesülnek az új szabályok alól. Bővebb információk a Konzuli Szolgálat oldalán olvashatók.

A Robert Koch Intézet heti jelentése szerint egyre több német fertőződik meg külföldi utazása során. Június 28. és július 25. között mintegy 3662 esetet, az összes regisztrált megbetegedés kb. 12 százalékát jelentették azzal a megjegyzéssel, hogy az illető valószínűleg külföldön kapta el a betegséget. Valószínű megfertőződési helynek leggyakrabban Spanyolországot, Törökországot, Hollandiát, Horvátországot és Görögországot nevezték meg. A megfertőződések túlnyomó része (81%) azonban még mindig országon belül történik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek