Súlyos folyószennyezés történt, íme a vízügyi igazgatóság tájékoztatása

A ma7.sk hírportál számolt be arról, hogy tömeges halpusztulást okozott a szlovákiai Zólyombúcson (Budča), a Garam középső szakaszán egy biogázállomás kiömlött fermentációs hulladéka. Mint írják, Bezeréte (Trnavá Hora) község mellett horgászók jelentették az elpusztult halak feltűnését, illetve azt, hogy a víz zavaros, nem áttetsző és bűzlik. A horgászszövetség azonnal hívta a környezetvédelmi felügyeletet és a rendőrséget.

A Garam torkolata Esztergomnál - illusztrációForrás: Villy/commons.wikimedia.org

A gondot az erős vihar okozta, amely rádöntött egy fát a fermentációs hulladékot tároló zsákszerű tartályra. A tartály megsérült és az erős eső mintegy 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, ahonnan ez a Garamba távozott. A vállalat azonnal megkezdte a további hulladék kimosódásának megakadályozását, illetve a kármentést. A tömeges halpusztulás az ott élő összes fajt érintette, és a horgászok ökológiai katasztrófának minősítették, amelynek kiheverésére több évre lesz szükség. A legutóbbi tömeges halpusztulást a Középső-Garamon a '90-es évek végén jegyezték fel. A Budapest halai Facebook-oldala megrázó képeket közölt a tömeges halpusztulásról.

A Garam a Dunába folyik Esztergomtól északra, így felmerült a lehetőség, hogy a Duna érintett szakasza is szennyezett lehet. Zebegény Önkormányzata Facebook-posztjában egyenesen tilalomra hívta fel a figyelmet, de azóta a bejegyzést eltávolították. Eközben Verőce oldala is fürdőzési tilalomra emlékeztetett, de ők azt írták, ez már július 22-től érvényben van, és oka a Dunán levonuló árhullám. A verőcei strand felújításáról egyébként épp nemrégiben adtunk hírt, de úgy tűnik, egyelőre várniuk kell a strandolóknak, hogy felavathassák a partszakaszt.

Frissítés: Az Országos Vízügyi Főigazgatóság eközben tájékoztatást jelentetett meg a Duna folyamot a Garamon keresztül ért szennyezéssel kapcsolatban, mely szerint a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontja által 07.28-án a Duna szobi szakaszán (Ipoly torkolata alatt) bal és jobb parton, illetve a sodorvonalban vett vízminták vizsgálati eredménye a Dunán a szokásostól eltérő adatokat nem mutatott, a vízminőség kielégítő, a jelenlegi hidrológiai körülményeknek (levonuló árhullám) megfelelő.

A működési területével érintett vízügyi igazgatóságok fokozottan figyelték a vízminőséget a Garam torkolatában illetve a Duna folyam alsóbb szakaszán, és szennyezésre utaló nyomokat nem észleltek.Számításaink szerint a vízáramlási sebességeket és a vízhozamokat tekintve a Garamon a torkolat felett mintegy 130 km-re történt eseménnyel érintett víztömeg jelentősen felhígulva érkezhetett a Dunához, melynek a Dunán jelenleg mérhető vízhozamok az esetleges szennyezés több százszoros hígítását biztosítják. Mint hozzáteszik, a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának hatásköre, hogy megítélje, alkalmas-e a Duna vize fürdésre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek