Kiderült, melyek a világ legveszélyesebb útjai

A Budget Direct biztosítótársaság kormány- és híroldalak, közlekedési társaságok adatainak felhasználásával készítette el a jelentést, amely a világ legveszélyesebb útjait összesíti. Egy ilyen lista összeállítása nem könnyű, mert egyes utakat a balesetek, másokat a halálesetek száma alapján értékelnek általában, és a statisztikák évei sem azonosak minden esetben. A kutatók az utakat az alapján rangsorolták, hogy hol történt a legtöbb szélsőséges baleset.

A bolíviai Yunga útForrás: Ilosuna/commons.wikimedia.org

Észak- és Közép-Amerika legveszélyesebb útja a Pánamerikai főútvonal salvadori, az államot észak-déli irányban átszelő szakasza, 2016-ban 184 haláleset történt itt. Dél-Amerika halálútja Bolíviában található, és ezen a néven is híresült el. Az Észak-Yungas út  Yungas megyében halad La Paztól Coroicóig 61-69 kilométeren, és annyira híres a rendkívüli veszélyességéről, ezért 1995-ben az Inter-American Development Bank a világ legveszélyesebb útjának kiáltotta ki.

 A becslések szerint évente 200-300 ember veszti életét itt. Számos keresztet is elhelyeztek az út szélére, azokon a helyeken, ahol az autók a szakadékba zuhantak. Az ország más útjaitól eltérően ezen az úton bal oldali közlekedést követnek, hogy az út szélét, és a szakadékot a vezető jobban lássa. A hatóságok időközben alternatív útvonalat építtettek, így ezt az utat leginkább a kalandvágyók keresik fel.

Európa első helyezettje Ukrajnában található. Az M-06-os út Záhonytól nem messze, a határ mellett található Csap (Chop) települést köti össze Kijevvel. 2019-ben és 2020 első negyedévében 757 közúti baleset történt itt, közel 200 halálesettel. Magyarországon a Váci utat találták a legveszélyesebbnek.

A Holt-tengeri vagy 90-es autópályája körülbelül 480 kilométerével Izrael leghosszabb, és egyben a világ legalacsonyabban fekvő útja, Metulát és az északi határt köti össze Libanonnal. Ez a Közel-Kelet legveszélyesebb útja, mely annak köszönhető, hogy alapjai a 60-as években készültek, és nincsenek elválasztó korlátok a bal és a jobb oldali sávok között. 2003 óta 233 ember halt meg itt, 700-an pedig súlyosan megsebesültek.

A bangladesi fővárost, Dakkát Szilhettel összekötő N2-es autópálya az ázsiai-óceániai térség legveszélyesebb útja, 2020-ban 250 emberéletet követelt. Afrika leghalálosabb útja Ghána fővárosát, Accrát köti össze Cape Coast-tal. 2004 és 2011 között 6104 baleset történt, mely 7465 áldozatot követelt - derül ki a dailymail.co.uk cikkéből. Hogy az egyes országoknak melyek a legveszélyesebb útjai, az ezeken a térképeken látható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek