Bécsben ismét hordani kell a maszkot, a híres székesegyház pedig oltópont lesz

Míg Ausztriában júliustól csak a tömegközlekedési eszközökön és egészségügyi intézményekben, valamint az élelmiszerboltokban szükséges maszkot hordani, addig Bécs város saját hatáskörben – tartományi rendelettel – szabályozva továbbra is előírja a maszkhasználatot. Sőt, július 22-től, azaz tegnaptól megelőző jelleggel ismét kiterjesztette a maszkviselési kötelezettséget a zárt térben tartandó kulturális rendezvények helyszíneire: mozikra, színházakra, koncerttermekre. A rendkívüli intézkedést a delta vírusvariáns okozta megbetegedések számának növekedésével indokolták – ismerteti a legújabb járványügyi döntéseket Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő blogjában.

Bécs szigorít a szabályokon - illusztrációForrás: David Mark/Pixabay

Nem ez az első eset, hogy Bécs különutas megoldást követ a járványkezelésben. Míg Ausztriában 12 éves kor alatt az iskolaszünetben nem kell rendszeresen tesztet végezni, addig az osztrák főváros vezetői másképp döntöttek, hogy még időben megakadályozzák az újabb járványhullámot, és azt, hogy át kelljen állni online oktatásra. A hat évesnél idősebb gyermekeket így a nyári szünetben is szükséges teszteltetni, és uszodába, strandra, táborokba, valamint vendéglátóhelyekre továbbra is csak érvényes, hatósági negatív teszteredménnyel léphetnek be.

Peter Hacker, Bécs város egészségügyért felelős tanácsnoka kifejtette: a lakosság jelenlegi 50 százalékos átoltottsága nem elég az agresszívabb delta vírusmutáns esetleges fellángolásának megfékezéséhez, ráadásul a fertőzés a gyerekek körében is könnyebben terjed. A megbetegedések számának újabb növekedését július végére prognosztizálják, amikor a külföldön nyaralók első nagyobb turnusa visszaérkezik. Cél, hogy szeptemberre az átoltottsági arány Bécs lakói körében legalább 80 százalékos legyen.

Augusztustól a bécsi Stephansdomban is oltóállomást alakítanak ki, amelyet központi fekvése és szimbolikus jelentősége miatt választottak ki erre a célra.

A Bécs vallási és turisztikai központjának tekintett székesegyházban a tervek szerint óránként 20 ember beoltása válik majd lehetővé. A 12 és 17 év közötti fiatalok Pfizert, a 18 éven felüliek pedig Johnson védőoltást kaphatnak, akár előzetes regisztráció nélkül is. Az oltópontot és a kapcsolódó váróteret a Stephansdom északi részén található Szent Borbála-kápolnában és környezetében hozzák létre – írja a turizmus.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek