Melbourne ismét karanténba kerül, a járvány újabb hullámától tartanak

Ausztrália második legnépesebb államában, Victoriában egyhetes karantén lép életbe csütörtök éjféltől, miután a hatóságok 26 új fertőzöttet találtak, és 150 olyan helyszínt azonosítottak, ahol az emberek találkozhattak a vírussal - adja hírül a bbc.com.

Az emberek megrohamozták a boltokat Melbourne-benForrás: AFP/William West

Bár az esetek száma nem tűnik nagynak, mint az állam miniszterelnöke, James Merlino elmondta, a különösen fertőző indiai mutáns, a B.1.617-es variáns "gyorsabban terjed, mint amit valaha is dokumentáltunk". A fertőzést egy hazatérő utazót vihette be az államba, noha az ország különösen elővigyázatos volt, és egy ideig szüneteltette is az indiából érkezők fogadását. 

A következő hét napban az állam lakosainak otthon kell maradniuk, kivéve, ha nélkülözhetetlen munkát végeznek, vásárolni, sportolni, hozzátartozójukat gondozni vagy oltásra mennek. A gyülekezés nem engedélyezett, és alapesetben utazni otthonról legfeljebb 5 kilométerre lehet. Kötelező a maszk viselése, az iskolákat bezárják, csak az alapvető ellátásban részt vevő dolgozók gyermekeinek biztosítanak felügyeletet. Minden, nem létszüséglethez kapcsolódó helyszín bezár.

Várhatóan más ausztrál államok sem engedik majd be a Victoriából odautazni szándékozókat, ahogyan ezt Dél-Ausztrália már be is jelentette. A jelen esetek a vírus közösségi átterjedésének legnagyobb növekedését jelentik azóta, hogy az államban 2020 októberében véget ért a második hullám, mely több mint 20 000 fertőzést és 820 halálesetet okozott. Idáig a lakosság kevesebb, mint 10%-a kapta meg az oltást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek