Az elmúlt húsz év legsúlyosabb ciklonjára készülnek Indiában

Az elmúlt több mint két évtized legerősebb ciklonja közeledik India nyugati partjához, csaknem 150 ezer embert evakuáltak hétfőn a lakóhelyéről az északnyugati Gudzsarát szövetségi államban, a hatóságok lezárták a kikötőket és a legnagyobb repülőtereket - adja hírül az MTI.

Megrongálódott benzinkút MahuvábanForrás: AFP/Sam Panthaky

A Tauktae névre keresztelt ciklon már legalább tizenkét ember halálát okozta, és súlyos rombolást okozva söpört végig a Hindusztáni-félsziget nyugati államai, Kerala, Karnataka, Goa és Mahárástra partjainál. Az előrejelzések szerint a vihar hétfőn este éri el a szárazföldet Gudzsarát partjainál.

"Ez a mostani az 1998-as ciklonhoz hasonlítható, amely akkoriban a gudzsaráti Kandlában nagyon komoly problémákat okozott" - hangsúlyozta a Reuters brit hírügynökségnek Pankadzs Kumar, az állam pénzügyminisztere. Az akkor legalább négyezer ember életét követelő vihar több százmillió dolláros anyagi kárt is okozott.

A mostani ciklon újabb súlyos feladatokat ró a helyi hatóságokra, amelyek már így is túlterheltek a koronavírus-fertőzések és halálozások magas száma miatt, a természeti katasztrófa pedig tovább ronthatja a helyzetet. Máris több helyen fel kellett függeszteni az oltási programot a közeledő vihar miatt, a kitelepítések következtében pedig nő az átfertőződés veszélye a túlzsúfolt menedékhelyeken. India hétfőn 281 386 új fertőzöttről számolt be az elmúlt 24 óra alatt, a halálozások száma pedig 4106-tal nőtt.

Udaja Regmi, a Vöröskereszt helyi vezetője kiemelte, hogy az esőzés, a szélvihar és az alacsonyan fekvő területeken várható áradások miatt félelmetes a mostani "szörnyű vihar" lehetséges hatása.
Az indiai meteorológiai szolgálat (IMD) értékelése szerint az Arab-tengeren kialakult ciklon már a "rendkívül súlyos" kategóriába tartozik, miután felfelé módosították a korábbi "nagyon súlyos" besorolást.

Mumbai (a volt Bombay) belvárosi pénzügyi negyedét máris heves esőzések és erős szelek érték, amikor a Tauktae ciklon északnak fordult, így a hatóságok kénytelenek voltak átmenetileg felfüggeszteni a városi repülőtér működését, illetve lezárni néhány fontosabb közlekedési útvonalat az áradások miatt. Egyes szemtanúk gyökerestül kitépett fákról, valamint megfeneklett gépkocsikról és felborult autóbuszokról számoltak be.

Elakadt oxigénszállító autó MahuvánálForrás: AFP/Sam Panthaky

A ciklon csaknem óránkénti 210 kilométeres sebességű szélvihart hozott, amely egyenértékű a 3-as kategóriájú hurrikánok szélerejével, és csak egy szinttel marad el az IMD "szuperciklon" kategóriájától.
A Mahárástra, Goa és Karnataka államokból jelentett tizenkét haláleset mellett csaknem harminc halászhajó is eltűnt - tudatta a parti őrség egyik tisztségviselője. Az állam kikötőit is szabályozó gudzsaráti tengerészeti hatóság kiadta a VIII-tól X-ig terjedő viharjelzéseket, amelyek "jelentős veszélyre" figyelmeztetnek a kikötőkben. India legnagyobb magánkikötője Mundra városában egész napra felfüggesztette tevékenységét.

A hatóságok aggodalmuknak adtak hangot a Gudzsarátban élő ázsiai oroszlánokkal kapcsolatban is, mert ez a veszélyeztetett állatfaj kizárólag az államnak pontosan azon Szaurástra régiójában található meg, ahol a ciklon a várakozások szerint a legnagyobb károkat okozza majd. "Mintegy negyven oroszlán él Szaurástra tengerparti területein, és fokozott figyelemmel követjük őket. Néhány oroszlán már magasabb területre húzódott. Nagyon drukkolunk, és imádkozunk, hogy biztonságban legyenek" - nyilatkozott Gudzsarát erdővédelmi hatóságának főigazgatója.

India nyugati partján nem ismeretlenek a pusztító erejű ciklonok, a változó időjárási folyamatok miatt nem a gyakoriságuk nőtt meg, hanem egyre intenzívebbek lettek. Tavaly májusban majdnem száz embert halt meg és milliók maradtak áram nélkül az Amphan ciklon pusztítását követően, amely több mint egy évtizede a legerősebb vihar volt India keleti részén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek