Ausztria elfogadta a Sinopharm-oltást

Ausztria legitimnek ismeri el a Sinopharm vakcinájával történő oltást. Mindennek oka, hogy a WHO veszélyhelyzeti alkalmazást adott a kínai vakcinának. Az orosz Szputnyik V oltás tehát egyelőre nem érvényes, de a WHO sürgősségi jóváhagyását kapott Sinopharm-kínai oltás igen - írja az origo.hu.

Forrás: Zoltan Tarlacz/shutterstock.com

Mint az MTI híréből kiderül, Ausztria szerdától enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokon, és a karanténkötelezettség helyett elfogad minden olyan hivatalos igazolást, amely bizonyítja, hogy a beutazni szándékozót már beoltották vagy átesett a koronavírusos fertőzésen. Ezek hiányában továbbra is egy negatív teszt a belépés feltétele.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy minden olyan oltás tényét igazoló papír feljogosít a belépésre, mely az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által már engedélyezett vakcinával történt. Ezek szerint a Szputnyik V vakcinával beoltottak oltási igazolványa nem érvényes Ausztriában, míg a Sinopharm vakcinát kapók igazolása igen, hiszen míg az oroszt nem, a kínai oltóanyagot a WHO már jóváhagyta. Az osztrák egészségügyi minisztérium honlapjáról letölthető rendelet viszont nem tartalmaz semmiféle utalást az oltóanyag származási helyére vonatkozóan.

Enyhítések Ausztriában

Szerdától Ausztrián belül is enyhítik az eddigi intézkedéseket, és elkezdődik a Zöld Igazolvány bevezetésének első szakasza, mellyel azt bizonyíthatják a látogatók, hogy beoltották vagy tesztelték őket, vagy átestek a fertőzésen. Egy PCR-teszt három, egy antigénteszt két napig érvényes, emellett lehetőség van digitális öntesztelésre is, amelynek eredménye egy napig érvényes, ezenkívül az adott helyszínen is lehetőség van az öntesztelésre. A gyermekek iskolai tesztjét elfogadják belépőként. Az étteremlátogatás során regisztrálni kell a név, a telefonszám és e-mail cím megadásával.

Az éjszakai kijárási tilalom megszűnt, legfeljebb 10 ember (plusz gyermekek) találkozhat a szabadban, míg beltérben általában legfeljebb négy felnőtt (plusz gyermek) gyűlhet össze egy társaságban, a pubokban egyszerre maximum 10 ember lehet, és legkésőbb 10-kor be kell zárniuk, a bárokban viszont egyáltalán nem lehet bent fogyasztani.

A kulturális eseményekhez szintén tesztre és előzetes regisztrációra lesz szükség, a moziban, a sport- és kulturális rendezvényeken személyenként 20 négyzetméteres területnek kell rendelkezésre állnia. Kiosztott ülőhelyekkel legfeljebb 3000 látogatót engedhetnek be szabadtéri, és legfeljebb 1500 embert beltéri eseményekre, az egy háztartáshoz tartozó csoport között ki kell hagyni egy helyet, az események befogadóképessége 50 százalékos kapacitásra korlátozódik.

A múzeumok látogatásakor is be kell tartani a 20 négyzetméteres szabályt, és az embereknek FFP2 maszkot kell viselniük, nem lesz azonban szükség igazolás bemutatására - írja a thelocal.at.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek