Montenegró megnyit a turisták előtt, Románia módosít a beutazási szabályokon

Montenegró minden határát megnyitja a turisták előtt a jövő héten, és a kormány döntése értelmében már ingyenesen végzik el a PCR-tesztet azon turistáknak, akiknek negatív koronavírustesztre van szükségük a hazatéréshez.

Kotor, MontenegroForrás: falco/pixabay.com

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 787-tel 705 185-re, Koszovóban 49-cel 106 145-re, Észak-Macedóniában harminccal 154 525-re, Montenegróban 84-gyel 98 703-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 140-nel 201 723-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 17-tel 6646-ra, Koszovóban kettővel 2219-re, Észak-Macedóniában 16-tal 5184-re, Montenegróban öttel 1556-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 8935-re emelkedett.

Románia módosította a beutazókra érvényes karanténszabályozást

Románia módosította az egyes országokra alkalmazott járványügyi kockázati besorolásokat, így ezentúl kevesebb külföldről érkező utast fognak karanténba küldeni. A Magyarországról érkezőkre továbbra is kéthetes karantén vár, ha nincs megfelelő oltásigazolásuk vagy PCR-tesztjük.

Románia eddig azokat az országokat tekintette járványügyi szempontból magas kockázatúnak, ahol az utóbbi két hétben a romániainál magasabb volt a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma: az ebből a térségből érkező utasokat - bizonyos kivételektől eltekintve - kéthetes karanténba küldte.

Mivel azonban a romániai fertőzési rátánál most már csak a portugál, finn, máltai és izlandi alacsonyabb az Európai Unióban, a többi tagállamból hazalátogató román vendégmunkásokra kéthetes karantén várt. Románia javuló járványügyi mutatói paradox módon a külföldi turisták visszatérését is ellehetetlenítették, és ez a romániai vendéglátósokat hátrányosan érintette. Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteki ülésén ezért új karanténszabályozást vezetett be, az országokat a fertőzési rátájuk alapján osztályozva.

Románia mostantól azokat az országokat sorolja a "zöld zónába", ahol az utóbbi két hétben az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések aránya nem éri el a lakosság másfél ezrelékét. A "sárga zónába" a másfél és három ezrelék közötti fertőzési rátájú országok tartoznak, a három ezrelék feletti lakosságarányos fertőzési rátájú országokat pedig a "vörös zónába" sorolják.

Azoknak az utasoknak, akik a zöld zónából érkeznek Romániába, nem kell karanténba vonulniuk. A sárga zónából érkezőkre - jelenleg ebbe a kategóriába tartozik Magyarország is - kéthetes karantén vár, kivéve, ha legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon. A vörös zónából érkezőknek csak az oltási igazolás nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól, a negatív teszt nem elegendő.

A korábbi szabályozásoktól eltérően már nem kerülhetik el a karantént azok, akik arra hivatkoznak, hogy átestek a betegségen. Eddig azok a sárga zónából érkező Romániába belépő utasok is mentesültek a karanténkötelezettség alól, akik kórházi zárójelentéssel, vagy laboratóriumi antitest-teszttel igazolták, hogy legalább tíz napja, de nem több mint három hónapja kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből.

RomániaForrás: Robert Balog/pixabay.com

Elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román határon

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és román kollégája, Bogdan Aurescu gyulai találkozóján téma volt az oltási igazolványok kölcsönös elismerése, és Florin Citu román miniszterelnök is megerősítette a múlt héten a magyar védettségi igazolvány elfogadását, de román-magyar megállapodás nem született a kérdésben. Ezért általános a bizonytalanság az utazni vágyók körében.

A határrendészet Arad és Bihar megyei szakaszát felügyelő nagyváradi regionális igazgatóságának szóvivője, Laura Bondar megerősítette: elismerik a magyarországi védettségi igazolványt, ám hangsúlyozta, hogy karanténügyben a tisztiorvosi hivatal az illetékes. Horea Timis Arad megyei tisztiorvos pontosította: a kártya tulajdonosa csak abban az esetben mentesül a karantén alól, ha az oltás második adagjának felvételétől eltelt legalább 10 nap.

Azok is mentesülnek Romániában a karantén alól, akik hitelt érdemlően bizonyítják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen a belépés előtt legalább 14, legtöbb pedig 90 nappal, vagy egy igazoltan pozitív személlyel kontaktusba kerültek ez idő alatt. Védettségi igazolvány nélkül, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel is elkerülhető a karantén Románia területén, ha a belépő nem marad három napnál (72 óránál) tovább az ország területén.

Romániában enyhítettek a korlátozásokon

Romániában szombattól bizonyos kivételekkel feloldják a kültéri maszkviselési kötelezettséget, eltörölték a koronavírus-járvány miatt elrendelt éjszakai kijárási tilalmat és az üzletek nyitvatartásának korlátozását. A korábbi szabályozásoktól eltérően ugyanakkor a betegségen átesetteket már nem tekintik védetteknek, tehát nem sorolják a beoltottakkal, vagy negatív tesztet felmutatókkal azonos kategóriába őket.

Az új szabályozás szerint a szabadban már csak a zsúfolt helyeken - piacokon, vásárokban, tömegközlekedési járműveken és megállókban - illetve munkahelyeken kötelező a védőmaszk viselése.
Megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, az üzleteknek sem kell már 21 órakor bezárniuk, de a vendéglők és szórakozóhelyek éjszaka (éjféltől hajnali 5 óráig) nem tarthatnak nyitva.

A kormányhatározat nagyobb létszámú rendezvények megszervezését is lehetővé teszi, de kizárólag a koronavírus ellen beoltott, illetve 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, vagy 24 óránál frissebb negatív antigén-teszttel rendelkező résztvevők számára. Szombattól kezdődően beülhetnek a védettségüket igazoló nézők a szabadtéri sportesemények lelátóira, de egyelőre a férőhelyek legfeljebb 25 százalékát foglalhatják el. Szabadtéri előadásokat is lehet ezentúl szervezni védettséggel rendelkezők számára, ezeken egyelőre legfeljebb 500 résztvevő lehet jelen, és mindenkinek legalább két négyzetméternyi helyet kell biztosítani.

Megnyithatnak a fittnesztermek is, de kapacitásuk legfeljebb felét használhatják ki, és mindenkinek legalább 7 négyzetméteres területet kell biztosítaniuk, kivéve, ha kizárólag beoltott vendégeket fogadnak: ebben az esetben kapacitásuk 70 százalékát használhatják és elegendő, ha mindenkinek 4 négyzetmétert biztosítanak.

Júniustól, júliustól és augusztustól újabb enyhítések következnek, amennyiben a tervezett mértékben növekszik a lakosság átoltottsága. Ha az oltási kampánnyal gondok lesznek, "behúzzák a kéziféket", vagyis lelassítják a korlátozások feloldását - figyelmeztetett a román kormányfő, mint az MTI híreiből kiderül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek