Így változtatna az Európai Bizottság a beutazási korlátozásokon

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, hogy a tagállamok enyhítsék az Európai Unióba irányuló, nem alapvető beutazásokra vonatkozó jelenlegi korlátozásokat mind az Európai Unióban engedélyezett védőoltásokkal, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi felhasználásra alkalmasnak ítélt oltóanyagokkal beoltottak esetében is - adja hírül az MTI.

Forrás: Shutterstock / Készítette: TravnikovStudio

Az uniós bizottság közleménye szerint a javaslat azt szorgalmazza, hogy a tagállamok ne csak a jó járványügyi helyzetben lévő országokból érkezőknek engedélyezzék a nem alapvetően szükséges beutazást, hanem azoknak is, akik az Európai Unióban engedélyezett védőoltások valamelyikének összes ajánlott dózisát megkapták legalább 14 nappal az érkezésük előtt.

Engedélyüket a tagállamok azokra a vakcinákra is kiterjeszthetnék, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet hagy jóvá sürgősségi felhasználásra. Az utazóknak a beoltottságukat a tagállami hatóságok által egyedi alapon kiadott tanúsítvánnyal vagy az Európai Bizottság által egyenértékűnek elismert tanúsítvánnyal kell bizonyítaniuk.

Arra figyelmeztettek, hogy amennyiben a tagállamok felszámolják a negatív PCR-teszt bemutatását megkövetelő szabályozást, illetve a beoltottakra vonatkozó karanténkötelezettséget, akkor ezeket a szabályokat az EU-n kívülről érkező, szintén beoltott utazókra is érvényessé kell tenniük. A tagországoknak emellett lehetővé kell tenniük az EU-n kívüli országok tanúsítványainak elfogadását is, de szigorúan kell ellenőrizniük az igazolványok hitelességét, érvényességét és azt, hogy tartalmazzák-e az összes vonatkozó adatot. Lehetővé kell tenniük továbbá, hogy az oltásban nem részesült gyermekek együtt utazhassanak már beoltott szüleikkel, ha legalább 72 órával korábban kiállított negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A tagállamok az érkezés után további tesztkötelezettséget írhatnak elő.

A koronavírus-variánsok megjelenése és az esetlegesen kialakuló további járványhullámok miatt az uniós bizottság ugyanakkor lehetővé tenné, hogy a tagállamok visszavonhassák az enyhítő intézkedéseiket.

Az Európai Unió először tavaly június végén tett közzé listát azokról az országokról, amelynek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az EU-ba. A listán jelenleg Ausztrália, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Japán, Thaiföld, és Szingapúr szerepel, korábban lekerült róla Montenegró, Szerbia, Tunézia, Georgia, Kanada, Algéria, Marokkó és Uruguay. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik ez. Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Az irányelvek szerint az az ország számít biztonságosnak, amelyben a fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti. A lista alkalmazása jogilag nem kötelező erejű, ugyanakkor egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek