Leomlott egy XVIII. században épült erdélyi templom tornya

Összeomlott az egykori református templom tornya a Beszterce-Naszód megyei Tacson. A helyi gyülekezet 2000–2005 között épített új templomot a szász evangélikusoktól megvásárolt romos templom helyén, azóta nem használták a régi, menthetetlenné vált hajlékot – írja weboldalán az Erdélyi Református Egyházkerület. 

Itt még állt a torony (a kép bal oldalán látható)Forrás: romerterv.hu

A 18. században épült, használaton kívüli templom tornya szombaton késő este omlott össze, az esemény idején senki nem tartózkodott a közelében. A Beszterce megyei település református közössége 1691-ben épített sövényfalú templomot, melyet 1711-ben kőtemplommá alakított, majd 1800-ban újjáépített. 

A Mózes-szék 1881-ben, a szószékkorona 1905-ben készültForrás: Kiss Gábor / reformatus.ro

A templom 1711-beli festett kazettás mennyezete különösen értékes, növényi és állatalakos ábrázolások díszítik, különlegessége pedig az egyik kazettán látható baziliszkusz-motívum, amely egyedülálló Erdélyben.

A festett kazettákat sikerült megmenteni, a közeljövőben az új templomba kerülnek álmennyezetként. De az új templomba viszik át az 1905-ös szószékkoronát, a Mózes-széket és a papné padját is. Az orgonát és a harangokat még 2007-ben szállították át.

A mennyezet festett kazettáit sikerült megmenteni, a közeljövőben az új templomba kerülnek álmennyezetkéntForrás: Kiss Gábor / reformatus.ro

A múlt században még mindkét templom – az evangélikus és a református is – használatban volt, és egymás mellett volt a két lelkipásztori lakás is. A második világháború után a szászokat kitelepítették, azóta magyar többségű a falu. Az instabil talaj miatt azonban a jelenleg használt templom tornya is elkezdett süllyedni, vagyis mindkét templom megrongálódott. 

A templom már évek óta rossz állapotban volt, szerkezete meggyengült, a falai megrepedtekForrás: Kiss Gábor / reformatus.ro

Székely Szabolcs tacsi lelkipásztor elmondta: a gyülekezettel együtt sajnálja a történteket, de megtették, amit lehetett. Hozzátette: jelenleg az új templom régi tornya is felújításra szorul, a szükséges engedélyeket várják a munkálatok elkezdéséhez.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek