Vulkáni hamu borítja a szigetet, ahonnan a hétvégén óceánjárókkal mentették az embereket

Egy újabb vulkánkitörés rázta meg vasárnap a karibi St. Vincent szigetet, ezzel tartós áramkimaradást és vízellátási problémákat okozva a még ott maradt helyieknek. A La Soufrière vulkán negyvenkét év után először pénteken robbant ki, amelyet követően nem sokkal összeüggő hamulepellel takarta a szigetet. Mintegy 16 ezer ember kényszerült otthonának elhagyására. A sziget evakuálásban két, luxus-óceánjárókat üzemeltető cég, a Royal Caribbean és a Carnival Cruise is segített, akik két-két hajót küldtek pénteken Saint Vincentre, hogy az embereket a szomszédos szigetekre szállíthassák. A Carbbean szombaton egy újabb óceánjárójával csatlakozott a mentéshez.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a kitörések várhatóan napokig, de akár hetekig is folytatódhatnak. Ezért a szigettől 200 kilométerre fekvő barbadosi lakosokat is arra kérték, hogy ne hagyják el otthonaikat. Vasárnap Saint Vincent katasztrófavédelmi szervezete, a Nemo Twitteren figyelmeztetett mindenkit, hogy senki ne üljön autóba, a nagy mennyiségű szürke hamu miatt gyakorlatilag járhatatlanok az utak – írja cikkében a BBC.

Április 9-i felvétel a magasba lövellő hamufelhővelForrás: AFP/Zen Punnett/Zen Punnett

A szigetet összefüggő portakaró burkolja, a folyamatosan hulló hamupernye miatt napközben is sötétség borítja a településeket. A La Soufrière vulkánból ugyanis pár óránként hatalmas robajjal tör fel a magma, amely több mint 10 kilométeres magasságba lövelli a hamufelhőt. Több százezer tonna kén-dioxid került a levegőbe, ezért még a szigettől megközelítőleg 76 kilométeres távolságra fekvő St. Lucia szigetén is arra figyelmeztetik a lakosokat, hogy a káros gázok megnehezíthetik a levegővételt a légzési rendellenességgel küzdő betegek, különösen az asztmások számára.

Forrás: AFP

Az 1979 óta szunnyadó vulkán legutóbb tavaly novemberben mutatta újra az aktivitás jeleit, amikor hamut kezdett el szórni. Januárban egyszer már evakuálni kellett a helyi lakosságot, ám április elején komolyabb kitöréstől tartottak, mert a múlt héten már robbanás hangját is lehetett hallani – félelmük beigazolódott.

Ez már április 10-i fotó a hamuval borított Chateaubelair településrőlForrás: AFP/ UWI Szeizmikus Kutatóközpont

Dr. Harangi Szabolcs, geológus-vulkanológus a Telex oldalán megjelenő cikkében így fogalmazott: "A La Soufrière tűzhányó kitörései általában nem egyszeri eseményt jelentenek, hanem napokig, sőt, akár hetekig is elhúzódhat a vulkáni működés. Azaz ismétlődő, nagy robbanásos kitörésekre lehet számítani, ahogy ez az elmúlt bő másfél napban is történt. Már az eddigi kitörések alapján elmondhatjuk, hogy ez a 21. század egyik legnagyobb és legpusztítóbb kitörése."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek