Trópusi ciklon pusztított Ausztrália nyugati partján

A nyugat-ausztráliai Geraldton településének több mint 20 ezer lakója maradt elektromos áram nélkül azt követően, hogy trópusi ciklon pusztított a szigetország nyugati partján hétfőre hajnalban – írja cikkében az ausztrál 9news.com.au.

A gyorsan terjedő vihar 170 km/órás széllökésekkel érte el Kalbarri partvidékét, majd délkelet felé Geraldton irányába pusztított. Hajnalra alig 12 óra alatt több mint 167 milliméter csapadék került a területre, a hatóságok villámáradásokra figyelmeztették a lakosságot. Kalbarri városában az épületek 30 százaléka szenvedett komoly károkat, Scott Morrison miniszterelnök a Facebook-oldalán "nagyon súlyosnak" írta le a helyzetet.

Az ausztráliai meteorológiai intézet közlése szerint Nyugat-Ausztráliának olyan részére csapott le a Seroja nevű ciklon, amely csak ritkán tapasztal ilyen időjárási jelenséget, ezért itt a házakat sem építik olyan szilárdra, mint a súlyos viharoktól gyakrabban megtépázott területeken. A BBC hétfő reggel arról írt, hogy a ciklon mostanra viharos széllökésekké szelidült, de tartós esőzésre kell számítani Ausztrália nyugati részén.

Ezek is érdekelhetnek