Szlovénia felfüggeszti az országelhagyási tilalmat, Romániában indul a turistaszezon

A szlovén alkotmánybíróság meghatározott személyek indítványára megvizsgálja, és a végleges döntésig ideiglenesen felfüggeszti a kormány azon rendeletét, amely megtiltja, hogy a szlovéniai illetőségű személyek vörös besorolású országba utazzanak a koronavírus-járvány miatt.

Szlovén-olasz határátkelőForrás: Anton Nikiforov/commons.wikimedia.org

A március végén elfogadott rendelet "szigorúan korlátozza" a szlovéniai illetőségűek, a szlovén állampolgárok és a külföldiek jogait, ezáltal az ország elhagyására vonatkozó szabályok szigorúbbak, mint a belépéshez való jogok. Az ország területének elhagyását ugyanakkor számos nemzetközi jogi eszköz rögzíti, és ez kulcsfontosságú a demokratikus rendszer működéséhez. Csak jogilag és alkotmányosan elfogadható cél elérése érdekében korlátozható a szabad mozgás, amely során egyedi körülményeket kell figyelembe venni, és a korlátozások nem okozhatnak hátrányos megkülönböztetést.

A kormány rendelete március 29-én lépett hatályba, és - néhány kivétellel - megtiltotta az utazást a vörös listán szereplő összes országba, beleértve a szomszédos országot is. A fertőző betegségekről szóló törvény értelmében azokat, akik megszegték a rendeletet, 400 euró pénzbírságra büntették. A múlt héten a közigazgatási bíróság egy esetben ideiglenes intézkedést rendelt el, amely lehetővé tette, hogy a kérelmezők a bírság megfizetése nélkül távozzanak az országból.

A szlovén kormány felülvizsgálja a járványügyi intézkedéseket

Szlovéniában hétfőtől visszatérhetnek a tanulók az iskolákba, és a középiskolás diákotthonokat is megnyitják - jelentette be Simona Kustec oktatási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. A gyerekek a húsvéti időszakra elrendelt lezárásokat megelőző modell szerint, elsőtől nyolcadik osztályig tantermi oktatásban, a középiskolások pedig felváltva, egyik héten hagyományos, a másik héten online oktatásban részesülnek. A maszkviselés továbbra is kötelező lesz ötödik osztálytól felfelé. Az alsó tagozaton és az óvodákban csak a tantermen kívül, közös helyiségekben kell hordani.

A szlovén kormány felülvizsgálja a járványügyi intézkedéseket, és dönt azok meghosszabbításáról vagy enyhítéséről. Sajtóhírek szerint a kabinet változtat a januárban elfogadott ütemterven is, amelyben a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer alapján határozza meg, milyen enyhítéseket vezetne be piros, narancssárga, sárga vagy zöld besorolás esetén.

Szlovéniában csütörtökre 1527-tel több mint 223 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon három beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4097-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 599-en vannak kórházban, 129-en intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt napon 3217 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 285 765-öt. Az elmúlt 24 órában 36-an haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6185-re emelkedett. Kórházban 1756 beteget ápolnak, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen. Vili Beros egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén elmondta: nőtt a fertőzöttek, a kórházban kezelt betegek és az elhalálozások száma. Egy hét alatt ezer ember került kórházba, a betegek pedig egyre fiatalabbak - emelte ki, hozzátéve, egyetlen esély van arra, hogy a járvány mérséklődjön, mégpedig ha minél többen beoltatják magukat, és betartják az előírásokat.

Oltásra várakozók LjubljanábanForrás: Anadolu Agency via AFP/Ales Beno

Romániában meghosszabbították a veszélyhelyzetet, de lesznek engedmények

Romániában április 13-tól kezdődően újabb 30 napra meghosszabbították a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, a kormányhatározat ugyanakkor felfüggeszti a kijárási tilalmat a május elsejéről másodikára virradó éjszakán, hogy az ortodox hívők részt vehessenek a húsvéti szertartásokon, és ugyanígy jár el május 8-át és 9-ét érintően is, a muzulmán ramadánnal kapcsolatos szertartások résztvevőire tekintettel. Az ortodox húsvétot megelőző két pénteki napon a fertőzési rátától függetlenül országszerte este nyolcig tarthatnak nyitva az üzletek. Romániában - népszámlálási adatok szerint - a lakosság több mint 85 százaléka ortodox vallású.

A kormány korábban is hozott hasonló intézkedéseket, a nyugati kereszténység feltámadási ünnepén (április 4-ére virradó éjszaka) hajnali 2 óráig függesztette fel a kijárási tilalmat, március 27-én és 28-án pedig a zsidó pészah ünnepen részt vevők közlekedhettek 22 óráig azokon a településeken is, amelyeken egyébként a magas fertőzési ráta miatt korábban kezdődött a kijárási tilalom.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása során egyébként megmaradnak a jelenleg is érvényben lévő járványügyi korlátozások, a maszkviselési kötelezettség, a gyülekezés korlátozása és az éjszakai kijárási tilalom, amely 20 vagy 22 órától hajnali 5 óráig tart, attól függően, hogy milyen ütemben terjed a járvány az adott településen. Az üzleteknek - a kormányhatározatban meghatározott kivételektől eltekintve - a kijárási tilalom kezdete előtt két órával be kell zárniuk.

A határozat másik újdonsága az, hogy immár nemcsak a hegyvidéki üdülőtelepek, hanem 18 tengerparti település szállodái és panziói is befogadóképességük legfeljebb 70 százalékát kihasználva fogadhatnak szállóvendégeket. A Fekete-tenger romániai partszakaszán hagyományosan május elsején indul az idegenforgalmi szezon, ami idén egybeesik az ortodox húsvét négynapos hosszú hétvégéjével.

Romániában két hete növelték az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkentették az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a fertőzések terjedési üteme, a diákokat pedig egyhónapos tavaszi szünetre küldték, hogy bezárhassák az iskolákat. A bukaresti kormány ezeknek a szigorításoknak tulajdonítja, hogy az utóbbi napokban csökkeni kezdett a fertőzésszám. A mostani engedmények azonban vélhetően nemcsak a járvány tetőzésével állnak összefüggésben, hanem azzal az országos tüntetéssorozattal is, amelyet az újabb korlátozások bevezetése váltott ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek