Egy több ezer fős karnevált oszlatott fel a rendőrség Marseilleben

A dél-francia kikötőváros, Marseille minden márciusban otthont ad a La Plaine rendezvénynek. Az idei esemény azonban leginkább tiltakozás volt a koronavírus miatti folyamatos lezárások és a mozgás korlátozása ellen. A marseillei rendőrség könnygázzal állította meg a több ezres tömeget, akik vasárnap megsértve a koronavírus miatti lezárások szabályait, részt vettek az engedély nélküli karneválon – írja a dw.com.

Tegnap a város Canebiere útján 6500 fiatal prádézottForrás: AFP/Christophe Simon

Már a tavalyi rendezvényt is törölték a globális járvány kitörése miatt. Egy helyi rádió arról számolt be, hogy ezúttal azonban 6500 ember is részt vett az összejövetelen a városban. Hét letartóztatást hajtottak végre, és több tucat 135 eurós bírságot osztottak ki azoknak, akik nem voltak hajlandók maszkot viselni. Romain, egy 26 éves résztvevő elmondta, hogy "a fiataloknak elegük van abból, hogy bezárják őket. Itt nincsenek törékeny idős emberek, csak fiatalok" – mondta. Marseille polgármestere, Benoit Payan a közösségi médiában bírálta a résztvevők "önző hozzáállását", viselkedését, amit "elfogadhatatlannak" minősített. "Semmi sem indokolja a vírus megfékezésére irányuló közös erőfeszítéseink megsemmisítését" – jelentette ki. 

A francia törvények szerint minden nyilvános tüntetés szervezőjének legalább három nappal azelőtt értesítenie kell a helyi hatóságokat, hogy sor kerülne rá, ami ezúttal nem történt meg.

Franciaország egyike azon európai országoknak, amelyet úgy tűnik, hogy a koronavírus-fertőzések harmadik hulláma súlyosan sújt.

A Public Health France vasárnap arra figyelmeztetett, hogy az intenzív terápiás felvételek a legmagasabbak november vége óta, jelenleg több mint 4400 COVID-19 beteg van az intenzív osztályokon.

Ugyanakkor az MTI jelentése szerint visszavonta a lakhelyelhagyáshoz szükséges igazolási kötelezettséget a francia kormány a koronavírus-járvány miatt lezárt 16 megyében, miután annak szabályai érthetetlennek bizonyultak, a kiskereskedők többségének pedig végül nem kellett bezárnia. A leginkább fertőzött francia megyékben péntek éjfélkor egy hónapra életbe lépett lezárást a kormány "harmadik utas" megoldásnak nevezte, miután a vírus fertőzését olyan szigorító intézkedésekkel kívánja megfékezni, amelyekkel nem kényszeríti az embereket arra, hogy az otthonukban maradjanak.

"Nem az a célunk, hogy jó megnevezést, hanem az, hogy hogy jó intézkedést találjunk. Azzal, hogy hagyjuk az embereket kint lenni, de megtiltjuk a régiók közti átjárást a vírus terjedésének megakadályozására, a józan ész győzedelmeskedett" – mondta Gabriel Attal kormányszóvivő a Le Journal du dimanche című hetilapban vasárnap megjelent interjúban. A Le Monde című napilap kommentárja szerint azonban a lezárás inkább zavart okozott a franciák számára, mintsem növelte a bizalmat a kormányban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek