Az elmúlt 60 év legsúlyosabb árvizei miatt ezreket menekítenek Ausztráliában

Az elmúlt három nap szakadatlan esőzése megárasztotta a folyókat Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben, kiterjedt károkat okozva és elkerülhetetlenné téve a lakosság tömeges evakuációját. Az ausztrál hatóságok további ezreket terveznek kimenekíteni hétfőn Sydney nyugati részének árvíz sújtotta külvárosaiból, melyeket az elmúlt 60 év legsúlyosabb áradása sújt, és a szakadó eső várhatóan a következő néhány napban is kitart.

Egy elárasztott park március 21-énForrás: AFP/Saeed Khan

A szakadó eső következtében az állam számos részét elöntötte a víz, éles ellentétben az adott térségek egy évvel ezelőtti időjárási körülményeivel, amikor a hatóságok a szárazsággal és a katasztrofális bozóttüzekkel küzdöttek.
Nem tudok arról, hogy az állam történetében valaha is hasonlóan szélsőséges időjárási körülmények lettek volna gyors egymásutánban, ráadásul egy világjárvány közepette" – mondta Glaydis Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke.

A hatóságok közlése szerint eddig 18 ezer embert kellett kimenekíteni az állam alacsonyan fekvő térségeiből. Eddig 13 ideiglenes befogadóközpontot nyitottak az evakuáltak számára, de újabb központok nyitása várható, mert a meteorológusok a hét közepéig további esőzéseket jeleznek előre.
Jane Golding, a meteorológiai hivatal egyik tisztségviselője szerint Sydney nyugati felének egyes részeit 1961 óta legnagyobb árvíz sújtja, és a zord időjárás várhatóan szerdáig is kitart. Árvízi riasztást adtak ki a szomszédos Queensland egyes részeire is, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek