Szlovákia megtiltja a külföldi utazásokat, Franciaországban újabb lezárás jön

A szlovák állampolgárok szombattól nem hagyhatják el külföldi kikapcsolódás céljából az országot, az intézkedést a már negyedik alkalommal meghosszabbított vészhelyzet részeként lép hatályba. A szlovák rendőrség közlése szerint a külföldre utazóknak igazolniuk kell majd, hogy nem turizmus céljából lépik át a határt. A korlátozást azzal indokolta a pozsonyi kormány, hogy ily módon akarja orvosolni azt az ideiglenesen fennállt "igazságtalan" állapotot, hogy a februárban érvénybe lépett járványügyi korlátozások alapján - néhány indokolt kivétellel - tilos az egyes járások között utazni, ugyanakkor a külföldre utazás bármilyen céllal megengedett volt - adja hírül az MTI.

Pozsony - illusztrációForrás: keaganbadenhorst/pixabay.com

Szlovákiában február 8-tól lépett működésbe az úgynevezett Covid-automata, ami olyan intézkedési keretrendszer, amely a járványintézkedések enyhítésének vagy szigorításának automatizálását hivatott szolgálni a fertőzöttek aktuális számának tükrében. A rendszer szerint heti szinten szigorítanak vagy enyhítenek a korlátozásokon az egyes járásokban.

A szlovák Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint a PCR teszttel újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések számának heti átlaga az elmúlt hetekben nem mutatott lényeges változást, napi szinten kétezer és kétezerötszáz között mozgott a mintegy 5 és fél millió lakosú országban. Az országban jelenleg közel 3 és félezer koronavírus fertőzött személyt kezelnek kórházban. A betegségnek tulajdonított új halálesetek hivatalos száma mintegy egy hete enyhén csökkenő tendenciát mutat, a halálesetek száma szerdán 76-al 8814-ra emelkedett.

Franciaországban újabb lezárások jönnek

A száz francia megyéből tizenhatban, köztük Párizsban, péntek éjféltől újabb általános karantén lép életbe, legalább négy hétre, a koronavírus fertőzőbb variánsai miatt, a korlátozások azonban rugalmasabbak lesznek az előző két lezáráshoz képest.

Mint Jean Castex miniszterelnök elmondta, a lakhelyet el lehet hagyni sportolni, levegőzni időkorlát nélkül, de csak igazolással, és csak 10 kilométeres körzetben, a megyék közötti közlekedés viszont tilos, kivételt csak a halaszthatatlan vagy a hivatalos ügyek jelentenek. Az iskolák mindenhol nyitva maradnak, a 16 megyében viszont csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek nyithatnak ki, amely kategóriába beletartoznak a zenei- és a könyvesboltok is.

Az érintett 16 megye a Párizs körüli Ile-de-France régió nyolc megyéje, az északi Hauts-de-France régió öt megyéje, valamint Normandia két és a francia Riviéra egy megyéje. A lezárás mintegy 20 millió franciát, az ország lakosságának csaknem harmadát érinti. Az ország többi részén az éjszakai kijárási korlátozás szombattól a jelenlegi délután 6 óra helyett este 7 órától fog kezdődni.

A kormányfő azt is bejelenette, hogy Franciaország péntektől folytatja a koronavírus-elleni oltási programot az AstraZeneca-vakcinával, miután azt biztonságosnak és hatékonynak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). "Ezzel a vakcinával oltatom be magam holnap, hogy megmutassam, teljesen megbízhatunk benne" - mondta a kormányfő. Az országban forgalomban lévő három oltóanyagból eddig 5,7 millióan (8,5 százalék) kapták meg az első adagot, s 2,3 millióan (3,5 százalék) mindkét komponenst.

Az elmúlt napokban a napi esetszám 30 ezer fölé emelkedett, s a 16 lezárt megyében a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma meghaladta a 250-es riasztási szintet, Párizsban 400 felett van. A kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezren stagnál, de az intenzív osztályon ápolt súlyos betegek száma fokozatosan nő, csütörtök este 4246 volt, negyedüket a fővárosi agglomerációban látták el. Az első hullámban 7200-an, ősszel pedig csaknem 5 ezren feküdtek intenzív osztályon a tetőzéskor.

Az újabb szigorításokat szinte napra pontosan az első lezárás évfordulóján jelentette be a kormány. Az egy évvel ezelőtti általános karantén azonban szigorúbb volt, az egész országot érintette, és az iskolák is bezártak.

Ebben a párizsi aluljáróban körök jelölik a biztonságos távolságotForrás: Hans Lucas via AFP/Benoit Durand

Újabb járványügyi korlátozásokat oldanak fel Izraelben

Az új szabályok szerint zárt csarnokokban - ahol az ülőhelyek száma meghaladja az ötezret - legfeljebb a helyek 30 százalékán tartózkodhatnak emberek, de semmiképpen sem lehetnek többen háromezernél. A kisebb, zárt létesítményekben a résztvevők száma nem haladhatja meg az ezret, valamint a terem helyeinek a felét. Ezen a hétvégén akár már ötezres szurkolótábor is jelen lehet a meccseken a nagyobb stadionokban.

Ezenkívül megnyithatják a szabadtéri uszodákat, strandokat és turistalátványosságokat. A szabad ég alatti medencéket és parkokat a beoltatlanok, köztük a gyerekek is látogathatják. Ismét szervezhetnek vásárokat és sportbajnokságokat Izraelben a "zöld" szabályok betartásával, vagyis a már beoltottaknak, a koronavírus-fertőzésből felgyógyultaknak és a friss negatív teszteket felmutatóknak.

Ha az emberek egy helyben ülnek egy eseményen, akkor egyelőre nem étkezhetnek, de ha állnak és járkálnak, akkor felszolgálhatnak nekik ételt-italt, vagyis egyelőre csakis állófogadásokat lehet tartani. Zárt térben legfeljebb háromszáz, nyitott területen viszont akár ötszáz fős összejöveteleket is rendezhetnek ezen korlátozásokkal. A mozikat egyelőre nem nyitják meg.

A 90 százalékban már beoltott 16 évesnél idősebb középiskolások elutazhatnak többnapos osztálykirándulásra vagy ifjúsági mozgalmak túráira. Könnyítéseket vezettek be az iskoláknak, az alsóbb osztályok egy részében eltörölték a kiscsoportos korlátozásokat. Ezentúl megjelennek a koronavírus-gyorstesztek is Izraelben: a szállodákban ezekkel ellenőrzik a még nem oltható 16 év alatti gyerekeket, és ilyen, negatívnak bizonyuló tesztek után léphetnek be azok is, akik valamilyen okból nem oltatták be magukat.

A jövő hét végén esedékes, az egyiptomi kivonulásra emlékező pészah ünnep kezdetét jelző széder estéjét az érvényes gyülekezési korlátozásokkal lehet megtartani, vagyis zárt térben egy-egy család húsz tagja ünnepelhet, a szabad ég alatt viszont ötvenen is együtt emlékezhetnek majd a nyolcnapos ünnep első estéjén.

Szerdán 17 475 embert oltottak be először és 58 653-at másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett készítménnyel. Az immunizálási kampányban eddig 5 147 284-an kapták meg az első, és 4 467 249-en a második dózis vakcinát is, előbbi szám az ország lakosságának 55,35 százalékát jelenti. A lakosság átoltottságában Izrael továbbra is világelső.

Az elvégzett 80 039 teszt során 1517 vírushordozót azonosítottak, ami 2 százalékos arányt jelent. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 22 028 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a pandémia megjelenése óta 825 420 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6069-en haltak meg Izraelben.

Oltás IzraelbenForrás: AFP/Ahmad Gharabli

Uniós gyógyszerügynökség: az AstraZeneca oltóanyaga biztonságos

Biztonságosnak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcináját, de további vizsgálatokat tart szükségesnek.

Emer Cooke, az amszterdami székhelyű EMA ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatóján azt mondta: az AstraZeneca vakcinájának pénteken kezdett vizsgálatának eredménye azt mutatja, hogy egyelőre nincs bizonyított kapcsolat a vérrögképződés megnövekedett kockázata és az oltóanyag között. Ugyanakkor azt is közölte, hogy az ügynökség nem zárhatja ki véglegesen a vérrögképződéses rendellenességekkel való ritka összefüggést. Az oltás nagyon ritka esetekben társulhat ilyen mellékhatás kialakulásához. A vérrögök kialakulásának általános kockázata alacsony, előfordulása nem bizonyított, de lehetséges, ezért az uniós ügynökség további vizsgálatokat tart szükségesnek.A konklúzió szerint az oltóanyag összességében biztonságos és hatásos, előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Az EMA közleményében az illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) szakvéleményét ismertette, amely szerint a vakcina bizonyított hatékonysága a koronavírus-fertőzés miatt szükséges kórházi kezelés, vagy az esetleges elhalálozás megelőzésében felülmúlja a vérrögképződés kialakulásának rendkívül kicsi valószínűségét. A megállapítások fényében azonban a betegeknek tisztában kell lenniük az ilyen szindrómák távoli lehetőségével. Ha esetükben véralvadási problémákra utaló tünetek jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulniuk, és tájékoztatást kell adniuk a védőoltásról.

Az EMA közölte, a szakértő bizottság folytatja a kockázatok felülvizsgálatát, beleértve a más típusú koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos elemzését is, noha esetükben ez idáig nem azonosítottak hasonló tüneteket. Hozzátették, már folyamatban van az AstraZeneca oltóanyaga termékinformációinak frissítése, hogy a szóban forgó kockázatokra vonatkozóan további információkat tartalmazzanak.

Az EMA azért végzett rendkívüli vizsgálatot, mert a múlt héten és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek