Szlovéniában változtak a belépési szabályok

Szlovénia március 8-tól valamennyi schengeni belső határon (tehát a magyar, olasz és osztrák szakaszon) található átkelőjén visszaállította az ellenőrzést - derül ki a zaol.hu híréből.

Úton a szlovén határ felé - illusztrációForrás: Jozef Kotulič/commons.wikimedia.org

A szlovén rendőrség tájékoztatásában az szerepel, hogy a schengeni belső határokon található átkelőket három külön kategóriába sorolták. Az első, A jelű kategóriába azok az átkelők tartoznak, melyek 24 órán keresztül tartanak nyitva, s valamennyi állam belépésre jogosult polgárai használhatják őket. A szlovén-magyar határszakaszon két ilyen határátlépési pontot jelöltek ki, a rédics-hosszúfaluit, illetve a két tornyiszentmiklós-pincei közül az M70-es autópályán találhatót A szlovén–osztrák határszakaszon Karavanke, Ljubelj, Sentilj, Gornja Radgona és Gederovci, a szlovén–olasz szakaszon Vrtojba, Fernetici és Skofije tartozik az A kategóriás átkelők közé.

A B jelű kategóriába tartozó határátlépési pontokat a szlovén állampolgárok mellett a Szlovéniával szomszédos államok közül a schengeni övezethez tartozó országok (tehát Magyarország, Ausztria és Olaszország) állampolgárai, valamint azon európai uniós vagy schengeni térséghez tartozó további országok állampolgárai vehetik igénybe, akiknek valamelyik szomszédos ország területén található az állandó lakhelyük. A B kategóriába tartozó határátkelők csak meghatározott időszakonként tartanak nyitva. A szlovén–magyar határszakaszon ebből is kettőt jelöltek ki: Bajánsenye–Hodost és Kétvölgy–Cepincit. Előbbi reggel hat és nyolc, délután kettő és három, illetve este hét és nyolc óra között tart nyitva, utóbbi reggel hat és nyolc, illetve délután kettő és négy óra között vehető igénybe. A szlovén–olasz és a szlovén–osztrák határszakaszon hat-hat átkelőt soroltak B kategóriájúvá.

Minden más határátkelési pont a C kategóriába tartozik, ezeket csak az úgynevezett kettős birtokosok használhatják, vagyis azok a földtulajdonosok vagy -bérlők (továbbá alkalmazottaik), akik az adott szomszédos ország területén gazdálkodnak.

A határátlépési pontok besorolása nem jelenti a korábban elfogadott szabályok feloldását, vagyis Szlovénia továbbra is vörös jelű országként tekint Magyarországra. Ez – néhány külön meghatározott eset kivételével (például tranzit-áruszállítás, az országon megszakítás nélküli átutazás) – tíznapos karanténkötelezettséget ír elő. Engedélyezhető a beléptetés annak is, aki 48 órán belüli PCR-tesztet vagy 21 napon túli, de hat hónapnál nem régebbi orvosi igazolást tud felmutatni arról, hogy a beutazni szándékozó átesett a Covid19-fertőzésen. Az oltási igazolás ugyancsak felmentést ad a karanténkötelezettség alól, ám ennek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a szlovén rendőrség jelen pillanatban csak az Európai Unió gyógyszerügynöksége által jóváhagyott vakcinákról szóló igazolást fogadja el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek