Romániában és Olaszországban is újabb zárlatok jönnek

Regionális szigorításokat vezetnek be Romániában az ismét felerősödő koronavírus-járvány miatt: hétfőtől Bukarestben bezárnak a vendéglátó- és rendezvénytermek, Temesvárt és a bánsági nagyvárossal összenőtt négy szomszédos községet pedig vesztegzár alá helyezik két hétre.

Bukarest - illusztrációForrás: seisdeagosto/commons.wikimedia.org

Bukarest "vörös zónába" került, miután az előző két hétben diagnosztizált fertőzöttek száma már harmadik napja meghaladta a lakosság 3 ezrelékét. Elrendelték a mozik, színházak, koncerttermek, játéktermek és vendéglők beltéri részeinek bezárását is a román fővárosban, de a kerthelyiségek nyitva maradhatnak, a szállodákban működő vendéglők pedig zárt térben is kiszolgálhatják szállóvendégeiket.

Az eddigi szabályozás szerint a 3 ezrelék feletti fertőzési arány a bukaresti végzős diákokat is megfosztotta volna az óralátogatás lehetőségétől, a vörös forgatókönyvben ugyanis eddig csak az alsó tagozatos kisdiákok járhattak be az iskolába. A főváros vörös zónába kerülését követően azonban péntek este az országos járványügyi operatív törzs enyhített a szabályozáson: a nyolcadikosok és tizenkettedikesek immár országszerte látogathatják az órákat, és csak akkor kényszerülnek távoktatási rendszerben folytatni a tanévet, ha a településen az utóbbi két hét fertőzési rátája meghaladja a lakosság 6 ezrelékét.

Romániában az utóbbi hónapban több mint másfélszeresére emelkedett az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések heti átlaga. A legrosszabb a helyzet Temes megyében, amely a február eleji mélypont idején sem került ki a vörös zónából, azóta pedig a fertőzési ráta már 5,6 ezrelékre nőtt.

A vesztegzár alá vont Temesváron vasárnap éjféltől kezdődően két hétig a lakosok csak a legszükségesebb esetben mehetnek ki az utcára, ennek okáról pedig saját felelősségre megírt nyilatkozatot vagy munkáltatói igazolást kell felmutatniuk, ha igazoltatják őket. Bezárnak a piacok, vendéglátóhelyek és a kulturális intézmények. Az üzletek - a gyógyszertárak és benzinkutak kivételével - legfeljebb este nyolcig tarthatnak nyitva, és befogadóképességük 30 százalékára kell korlátozniuk a bent tartózkodó vásárlók létszámát. Hétvégén csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak maradhatnak nyitva a karantén idején.

Temesváron vasárnap már valamelyest csökkent, de továbbra is a lakosság 7,36 ezrelékét teszi ki az utóbbi két hétben diagnosztizált koronavírus-fertőzések aránya. Vasárnap délután mindkét városban tüntetők tiltakoztak a járványügyi intézkedések ellen. Temesváron több mint százan - köztük sokan a kötelező védőmaszk nélkül - demonstráltak az Opera téren a vesztegzár ellen, "szabadságot" követelve.

Bukarestben sok százan - egyes becslések szerint több mint ezren - tüntettek a parlament előtt ugyancsak a "szabadság" jelszavával az oltások "kötelezővé tétele" és a vakcina-útlevél bevezetése ellen. A csendőrség 7000 lejes (520 ezer forint) bírságot szabott ki a bukaresti megmozdulást interneten meghirdető Szülők Egyesülete nevű szervezetre, amiért nem gondoskodott arról, hogy a résztvevők száma ne haladja meg százat, a járványügyi előírásokat részletező kormányhatározatnak megfelelően.

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

Ismét szigorítják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat Olaszország több tartományában hétfőtől, miközben emelkedik a kórházban kezelt betegek száma, a halottaké pedig megközelítette a 100 ezret. Roberto Speranza egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a járványgörbe felfelé ívelését várja, ami újabb tartományok lezárásához vezethet, de erről a napi helyzet fényében döntenek majd. Hangsúlyozta, hogy az országban leginkább a brit vírusmutáció terjed, de jelen van a brazíliai, a dél-afrikai és a nigériai variáns is. Megerősítette, hogy a lombardiai Varese városában ritka vírusmutációt azonosítottak, amelyből eddig csak egy esetet regisztráltak a világban, mégpedig Thaiföldön.

Hétfőtől Campania, Basilicata és Molise régió kerül úgynevezett vörös zónába, vagyis teljesen lezárt területnek számítanak, ahol a lakhelyet is csak engedéllyel lehet elhagyni. Számos város is karantén alatt van, közöttük Bologna és Modena. Narancssárga, vagyis közepesen veszélyes régió Lombardia, Friuli Venezia Giulia, Veneto, Abruzzo, Emilia Romagna, Marche, Piemont, Umbria, Toscana, valamint Bolzano és Trento önálló térsége. Utóbbiakban tilosnak számít a városok és települések elhagyása, kizárólag elvitelre működik a vendéglátás, az iskolák távoktatásra állnak át.

Kevéssé veszélyes, sárga színfokozatú térség Liguria, Lazio, Calabria, Puglia, Szicília és Valle d'Aosta maradt. Egy hét óta minimális korlátozások vannak érvényben a fehér övezet Szardínia szigetén, ahol hétfőtől gyorstesztelik az érkezőket. Hétfőtől a diákok közel 73 százaléka ismét távoktatásra áll át.

A lombardiai SarnicoForrás: NurPhoto via AFP/Alessandro Bremec/

Eközben folyamatosan emelkedik a kórházakban és az intenzív osztályokon kezelt betegek száma. A halottak száma vasárnap este elérte a 99 785-t. A Covid-19 betegek száma átlépte a hárommilliót.
Tavaly március 8-án zárták le első alkalommal a gócpontnak tartott, tízmilliós Lombardia tartományt, majd március 10-én az egész országot.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 5,3 millióan kaptak eddig védőoltást, közülük 1,6 millióan már a második oltást is felvették. Rómában megnyitották a harmadik tömeges oltóállomást a városközpontban található Termini-pályudvarnál. "Készen állunk a napi akár 100 ezres oltásra is, most már csak elegendő oltóanyag kell hozzá" - mondta Lazio tartomány elnöke, Nicola Zingaretti.

Ausztriában vizsgálják az AstraZeneca vakcinájának biztonságosságát

Ausztriában vizsgálják az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának biztonságosságát annak nyomán, hogy egy ápolónő véralvadási komplikációk következtében elhunyt, kolléganője pedig tüdőembóliával került kórházba, miután mindketten megkapták a védőoltást.

Az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal (BASG) vasárnap közölte, hogy nincs bizonyíték ok-okozati összefüggésre az oltás és a haláleset, illetve a megbetegedés között, de mindkét esetet alaposan kivizsgálják, és amíg az összefüggést teljes mértékben ki nem zárják, elővigyázatosságból felfüggesztik az oltást az érintett AstraZeneca-szállítmány maradék vakcináival.

A két ápolónő ugyanabban a rendelőben dolgozott az alsó-asztriai Zwettl városban. Egyikük, egy 49 éves nő súlyos véralvadási zavarokkal került kórházba, és egy napon belül meghalt. Halála előtt tíz nappal kapta meg az AstraZeneca vakcináját. Tüdőembóliával kezelt 35 éves kolléganőjét - aki azóta már jobban van - ugyancsak az AstraZeneca vakcinájával oltották be előzőleg.

A rendelkezésre álló klinikai adatok alapján kijelenthető, hogy nincs összefüggés a két eset és az AstraZeneca oltóanyagának beadása között, hiszen trombotikus események nem tartoznak a vakcina ismert vagy jellemző mellékhatásai közé. A külföldi mellékhatás-jelentésekben nem számoltak be ehhez hasonló esetekről - hangoztatta az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal vasárnap nyilvánosságra hozott közleményében.

"A saját és minden érintett érdekében messzemenőkig támogatjuk a sajnálatos eset kivizsgálását" - így reagált az oltóanyagot gyártó AstraZeneca cég, jelezve, hogy kapcsolatban áll az osztrák hatóságokkal és teljes mértékben támogatja a vizsgálatot. "Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a globálisan 23 ezer emberen végzett klinikai kísérletek alapján adta meg az engedélyt a vakcinának. Ezen értékelések bizonyítják, hogy az AstraZeneca vakcinája hatékony és biztonságos" - hangsúlyozta a cég.

Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcináját. Németországban több mint 360 ezer ember kapta meg a vakcinát február eleje és 26. között, a mellékhatások minden esetben összhangban álltak a klinikai kísérletek során megállapított biztonsági profillal.

Astra Zeneca oltás - illusztrációForrás: Hans Lucas via AFP/Baptiste Roman

Itthon is életbe léptek a szigorított védelmi intézkedések

A kormány döntése értelmében hétfőn életbe léptek a március 22-ig tartó szigorított védelmi intézkedések. A nőnapra tekintettel a virágboltok hétfőn még nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk. Végig nyitva maradnak az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.

Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. Az óvodák és az általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. (Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet.)

Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be. A középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális oktatás. Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. Ez alól csak az igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni. A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező. A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.

A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében. A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, de a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek. A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak. Szigorítják továbbá a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák - adja hírül az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek