Belgium meghosszabbította, Anglia szigorította az utazási korlátozásokat

A belga kormány április 18-ig meghosszabbítja a nem elengedhetetlen okokból történő be és kiutazással kapcsolatos korlátozásokat. A belga vezetés pénteken ugyanakkor arról is döntött, hogy fokozatosan enyhítik az országban hatályban lévő járványügyi korlátozásokat.

Jelek a brüsszeli metróbanForrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand

Mint a konzuli szolgálat oldaláról kiderül, Belgiumba csak indokolt esetben lehet beutazni, vagyis családegyesítés, másik országban élő élettárs meglátogatása (a kapcsolat fennállását hitelt érdemlő módon igazolni kell), különélő szülővel való kapcsolattartás, házasságkötés, közeli hozzátartozó temetésén való részvétel céljából, humanitárius okokból, a segítségre szoruló (idős, kiskorú vagy mozgáskorlátozott) személyeknek való segítségnyújtás céljából, egészségügyi okokból, közeli hozzátartozó ápolása illetve tanulmányok céljából, és engedélyezettek a szakmai célú utazások (sport, kulturális tevékenység, újságírók), a határ mellett lakók rövid időtartamú határátlépései, valamint a hivatalos célú utazások. Egyéb célok közé tartozhat az állatok gondozása, jogi/állampolgári kötelesség teljesítése, jármű sürgős javítása közlekedésbiztonsági okokból, költözés, tranzitutazás.

Az utazás célját hitelt érdemlően igazolni kell, a határátlépéskor mindenkinek be kell mutatnia az utazás céljáról szóló nyilatkozatot, és azt a belgiumi tartózkodás ideje alatt mindenki végig köteles magánál tartani. A turisztikai célú (nem alapvető fontosságú vagy nem szakmai célú) utazás mind külföldről Belgiumba, mind Belgiumból külföldre tilos.

 

Ami a belföldi lazításokat illeti: Jövő héttől kezdődően a szabadtéri eseményeken az ezidáig megengedett négy fő helyett már tízen is részt vehetnek a higiéniai és távolságtartási szabályok szigorú figyelembevétele mellett. Március középtől újra engedélyezik az egynapos általános iskolai kirándulásokat, áprilistól pedig a szabadtéren szervezett kulturális illetve vallási rendezvényeken maximum 50 fő részvételét fogják engedélyezni a hatóságok. A húsvéti ünnepek után az általános és középiskolai tanulók visszatérhetnek a normális iskolai oktatásra. A kormány azt tervezi továbbá, hogy a későbbiekben tovább lazít a korlátozásokon, így a járványhelyzet függvényében várhatóan újranyithatnak a vendéglátó egységek is.

A belga közegészségügyi intézet pénteki adatai szerint az országban valamelyest lassult a járvány terjedése, e héten csupán 2 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma az előző heti adatokhoz képest. Ugyanakkor a kórházi betegfelvételek száma folyamatosan növekszik, 23 százalékkal több embert kellett kórházba szállítani az elmúlt hét napban, mint az azt megelőző héten. A 11,5 millió lakosú országban a vírus helyi megjelenése óta 22 196 ember lett a kór halálos áldozata. Mostanáig 325 451 belga kapta meg a koronavírus elleni oltást.

Angliából csak írásos indoklással lehet külföldre utazni

Angliából sem szabad jelenleg külföldre utazni a nagyon kevés számú nyomós indok kivételével, a brit kormány azonban ezt a rendelkezést március 8-tól kiegészíti azzal, hogy azoknak, akik mégis külföldre kívánnak utazni, ezt írásos formában kell megindokolniuk. Az utazás előtt egy űrlapot kell kitölteniük mindazoknak, akik Angliában élnek és külföldre szeretnének utazni. A rendelkezés az Angliában élő külföldi állampolgárokra is vonatkozik. Erre utal az űrlap is, amelynek egyik kérdése a külföldi utazás engedélyezését kérők állampolgárságára vonatkozik.

A formanyomtatványon felsorolt lehetséges utazási indokok között szerepel a külföldi munkavállalás, a jótékonysági célokat szolgáló önkéntes tevékenység, a külföldi tanulás, illetve az, ha valakinek orvosi kezelés céljából kell külföldre utaznia. Elfogadott indok emellett a külföldi esküvő, és az, ha valaki külföldön elhunyt hozzátartozójának temetésén kíván jelen lenni. Szerepel emellett egy rubrika, ahová a kérelmező egyéb indokokat is beírhat, de ezeket a brit hatóságok bírálják el.

A kitöltött űrlapot nyomtatott formában, vagy elektronikus eszközökre, például mobiltelefonra elmentve kell bemutatni a brit határőrizeti hatóságok kérésére. Az űrlap kitöltését ugyanakkor a közlekedési társaságok is ellenőrzik az utasfelvételi pontoknál, és megtagadhatják a beszállást azoktól, akik nem töltötték ki a nyomtatványt.

Az angliai repülőtereken és a kikötőkben már az elmúlt hetekben megerősítették a rendőri jelenlétet, és a rendőrök hétfőtől szúrópróbaszerű ellenőrzések keretében felszólíthatják az utazókat a külföldi utazást indokló kitöltött formanyomtatvány bemutatására. Azokat, akik nem engedélyezett indokokkal próbálnak Angliából külföldre utazni, a hatóságok 200 font (85 ezer forint) helyszíni bírsággal sújthatják, és felszólítják őket arra, hogy térjenek vissza angliai lakhelyükre.

A Heathrow még tavaly májusbanForrás: AFP/Justin Tallis

A brit kormány az elmúlt hetekben jelentősen szigorította a beutazási korlátozásokat is: jelenleg mindenhonnan csak 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni Nagy-Britanniába, és az érkezés utáni tíznapos kötelező karantén idején mindenkinek két további koronavírus-szűrést kell elvégeztetnie. E két teszt hatóságilag megszabott 210 fontos (90 ezer forintos) árát a beutazóknak kell fizetniük.

A brit kormány a nagy-britanniai járványhelyzet immár folyamatos és jelentős javulásának hatására a minap kidolgozott egy részletes, többlépcsős nyitási menetrendet, és ebben az szerepel, hogy az ehhez szabott feltételek teljesülése esetén május 17-től lehet szó az utazási korlátozások feloldásáról. Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is érvényben vannak külföldi utazási korlátozások, de a skót, a walesi és az északír kormány eddig nem tette kötelezővé ilyen űrlap kitöltését - derül ki az MTI híreiből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek