Franciaország példátlan egészségügyi evakuációt szervezett

Négy, súlyos állapotban lévő koronavírusos fertőzöttet szállít át Franciaország Indiai-óceánban található Réunion szigetéről az ország európai területére. A betegek számát és a repülőút hosszússágát tekintve hasonló jellegű egészségügyi evakuálására még nem volt példa az egészségügyi hatóságok szerint - adja hírül az MTI.

A betegeket repülőre teszik a Réunionon található Sainte-Marie Roland Garros repterénForrás: AFP/Richard Bouhet

Mind a négy beteg intubálásra szorul, és eredetileg az Indiai-óceánban található, szintén Franciaországhoz tartozó Mayotte szigetéről szállították át a közeli Réunion szigetére. Innen 11 óra a  repülőút Párizsba, ahová péntek délelőtt érkezik meg a járat. Az egészségügyi hatóságok hatalmas erőket mozgósítottak az evakuációhoz: a betegeket 15 egészségügyi dolgozó, köztük három orvos és négy ápoló kíséri, valamint 800 kilogrammnyi orvosi műszer is található a fedélzeten.

"A betegek nincsenek eszméletüknél, intubálva vannak" - mondta Bertrand Guihard, Réunion mentőszolgálatának vezetője. Mint hozzátette, "ha nem is létezik zéró kockázat az egészségügyben, mi minden eszközt rendelkezésre bocsátottunk, hogy minimálisra csökkentsük a kockátatokat az egészségügyi kapacitások terén, ami az ápolók, az eszközök, a szervezettség és az előkészítés adatait illeti."

Franciaország tengerentúli és európai területe között nem ritka az egészségügyi evakuálás, de ez az első alkalom, hogy egyszerre négy súlyos beteget is elszállítanak. A polgári repülési igazgatóság külön engedélyére is szükség volt ahhoz, hogy az Air Austral légitársaság fedélzetére vehesse a betegeket. "Két hordágy szállítására van állandó engedélyünk, külön engedélyt kaptunk négyre" - jelezte Amine Tadjadit, a légitársaság munktársa.

Forrás: AFP/Richard Bouhet

Mindegyik betegnek 9 ezer liter oxigén áll rendelkezésére, ami jóval több, mint az orvosok szerint szükséges 7 ezer liter. Ez a mennyiség határozta meg a szállítandó betegek számát, miután a fedélzeten tárolható oxigénmennyiség korlátozott - mondta a helyi mentőszolgálat vezetője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek