Március 8-tól bezárnak az óvodák, iskolák és szinte minden üzlet

  Megtartotta csütörtöki kormányinfóját Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely, de még jelenleg is tart egy járványügyi kormányülés. Gulyás elmondta, a jelenlegi tendenciák egyértelműek, nő a terjedés sebessége, "a reprodukció ráta pedig az egyik legmagasabb Európában, és a harmadik hullám erősebb, mint a második volt." Pozitívnak értékelte ugyanakkor azt, hogy Magyarország jól halad az oltással, és jövő héten az Unión belül Magyarország lehet a leginkább átoltott ország, de a társdalmi védettséget még a nyugati és keleti vakcinákkal sem lehet a következő hetekben kialakítani.

  Forrás: Raketir / Shutterstock

  Gulyás Gergely szerint a szakértők tanácsa alapján a találkozások szigorú korlátozására van szükség, ezért az alábbi döntések születtek:

  • Az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig bezárják.
  • A középiskolákban, egyetemeken, főiskolákon marad a digitális oktatás.
  Március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják az üzleteket, kivéve az élelmiszerboltokat, a gyógyszertárakat, a drogériákat és a benzinkutakat.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet. Ennek a részletszabályairól holnap hoz döntést az operatív törzs.
  • A konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók meccseit és edzéseit csak zárt kapuk mögött tarthatják meg.
  • A szabadtéri sporttevékenység abban az esetben engedélyezett, ha biztosított a másfél méteres távolság.
  • A parkok és arborétumok nyitva maradnak. (Az Alcsúti Arborétum tegnap jelentette be Facebook-oldalán, hogy mától nyitva tartanak.)
  • Minden munkaadót felkérnek arra, hogy ahol van lehetőség otthoni munkavégzésre, ott ezt biztosítsák.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorodik a határátlépés.
  • Március 8. és 22. között a bértámogatást kiterjesztik azokra a szektorokra is, amelyeket most be kell zárni.

  A koronavírus.gov.hu weboldalon felsorolt korlátozó intézkedések alatt a nyitás dátuma is szerepel: március 22-étől kezdődően ütemezetten tervezik feloldani a korlátozásokat. 

  A legfrissebb, szerdai járványügyi adatok szerint az új fertőzöttek száma tegnapról mára 6278 főre emelkedett, ezzel az aktív fertőzöttek száma 102 566 főre nőtt, miközben a tegnapi napon 152 beteg halt meg. A kórházakban 6554 fertőzött beteget ápolnak, közülük 639 ember van jelenleg lélegeztetőgépen.

  FRISSEBB: Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggelenként szokásos, Kossuth rádiónak adott interjújában részletezte a csütörtökön bejelentett szigorításokat, ennek keretein belül pontosította, hogy a bölcsődéket – az ott tapasztalt alacsony fertőzöttségi adatok miatt – egyelőre nem zárják be, a kerti munkához szükséges boltok is nyitva maradhatnak, ahogy a virágboltok is a március 8-ai nőnap alkalmából, de másnap azoknak is be kell zárniuk.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!