Koronavírus: Szerbia és Csehország szigorít, Belgium enyhít

Rövidített munkaidővel, 14 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok Szerbiában. A válságstáb döntése egyelőre csak erre a hétvégére vonatkozik, de ha nem javulnak a mutatók, a következő hétvégékre is kiterjeszthetik az intézkedést.

Az oltóközponttá alakított Belgrade FairForrás: AFP/Andrej Isakovic

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 3339-cel 453 240-re, Koszovóban 445-tel 68 451-re, Észak-Macedóniában 554-gyel 101 768-ra, Montenegróban 606-tal 74 789-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 469-cel 130 979-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 16-tal 4414-re, Koszovóban öttel 1592-re, Észak-Macedóniában nyolccal 3119-re, Montenegróban héttel 994-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kilenccel 5164-re nőtt.

Elfogadta az újabb szigorításokat a cseh kormány

A hétfőn életbe lépő, egyelőre három hétre meghirdetett újabb korlátozások értelmében az elengedhetetlen utazásoktól eltekintve senki sem hagyhatja majd el lakókörzetét. Akinek a lakókörzetén kívül van a munkahelye, annak munkáltatói igazolásra lesz szüksége, hogy dolgozni járjon. A kerületen belül élő rokonok meglátogatása is csak akkor megengedett, ha elengedhetetlenül szükséges, mert gondjukat kell viselni, segítségre szorulnak. Hivatalokat és egészségügyi intézményeket is csak igazolással lehet majd felkeresni a lakókörzeten kívül.

Az új intézkedések értelmében bevásárolni is csak a lakókörzeten belül lehet, a lakhely 500 méteres körzetében szabad este kutyát sétáltatni, a séta és a kocogás pedig csak nappal a lakóhelyen megengedett. Bezárnak az óvodák, és a többi diákhoz hasonlóan az általános iskolák első és második osztályai is digitális oktatásra állnak át. Ezzel egy időben a kormány szűkíti azoknak az üzleteknek a körét, amelyek nélkülözhetetlenek, és ezért nyitva lehetnek; be kell zárniuk például az írószer- és a gyerekruhaboltoknak is.

Az elfogadott szigorítások értelmében lakott területen mindenhol kötelező a maszkviselés, az utcán és a munkahelyen is. Az új szabályokat a rendőrök szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel fogják betartatni, és az intézkedések betartásának ellenőrzésében 5000 katona is részt vesz.

Csehországban jelenleg a legmagasabb az új fertőzöttek aránya az Európai Unióban, és a hatóságok szerint az ország egészségügyi rendszere teljesítőképességének a határára ért, ezért a kormány pénteken március 28-ig tartó szükségállapotot hirdetett. A prágai egészségügyi minisztérium pénteken 14 457 új fertőzöttről számolt be. Az egészségügyi miniszter pedig azzal számol, hogy ez a szám a jövő héten eléri a 20 ezret is, mielőtt a korlátozások hatása érezhetővé válik. A járvány kezdete óta Csehországban több mint 1,2 millió ember kapta el az új típusú koronavírust, és a járvány már majdnem 20 ezer emberéletet követelt.

Belgiumban kinyithatnak bizonyos vállalkozások

Miközben Belgiumban újra emelkedésnek indult a koronavírus járványgörbéje, március 1-től kinyithatnak az olyan, fizikai érintkezéssel járó munkát végző vállalkozások is, mint a kozmetikák, a manikűr-, a tetováló és a masszázsszalonok.

Vallóniának, az ország déli, francia nyelvű régiójának, valamint Flandriának, az északi, flamand nyelvű régiónak a vezetése is arról döntött pénteken, hogy március elsejétől éjfél és reggel öt óra közötti időszakra szűkíti a kijárási tilalmat az eddigi este tíz és reggel hat óra közötti korlátozásról, mely még novemberben született. A brüsszeli régióban továbbra is ez a korábbi rendelkezés érvényes.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatása szerint Belgiumban egyre nagyobb arányban van jelen a koronavírus brit változata. A héten feljegyzett új fertőzések 53 százalékát tette ki a brit vírusmutáció, szemben az előző héten észlelt 38 százalékkal, míg a vírus dél-afrikai változata az összes új fertőzés 2,2 százalékát, a brazil mutáns 0,9 százalékát teszi ki.

Bezárt boltok GentbenForrás: Belga via AFP/James Arthur Gekiere

Az elmúlt héten feljegyzett fertőzéses esetek napi átlaga 24 százalékkal haladja meg az előző hét adatait. Naponta csaknem 2300 új esetről számolnak be az illetékes laboratóriumok. Jelenleg 1761 kórházi ágyat foglalnak el koronavírussal kezelt betegek, közülük 368 részül intenzív ellátásban. Előbbi 24 százalékkal, az utóbbi adat egy hét alatt 17 százalékkal emelkedett. A hét folyamán kórházba átlagosan naponta 125 embert szállítottak, 4 százalékkal többet, mint egy hete. Átlagosan naponta 28 ember halt meg az országban, ez a mutató egy hét alatt 30 százalékkal csökkent. Megjelenése óta 763 885 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 22 006-an haltak meg a vírus szövődményeiben a mintegy 11,5 millió lakosú Belgiumban - adja hírül az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek