Feszültséghez vezettek az osztrák-olasz határon bevezetett járványkorlátozások

Az Ausztria határain bevezetett ellenőrzés következtében a Brenner-hágónál majdnem negyven kilométer hosszú sorban álltak a kamionok hétfőn. A római belügyminisztérium közlése szerint estére a helyzet "normalizálódott". A tárca tagadta a hosszú várakozásról szóló korábbi híreket, hangoztatva, hogy csupán néhány kilométeres kamionsorról volt szó.

Gries am Brennernél tábla mutatja, hogy a határátlépés csak negatív Covid-teszttel engedélyezettForrás: AFP/Daniel Liebl

A Brenner-hágónál az lassította az átkelést, hogy az osztrák fél csak azokat engedte át, akik negyvennyolc óránál nem régebbi tesztelési eredményt mutattak fel. Az olasz fuvarozók szövetségének adatai szerint napközben 40 kilométeres sor várakozott az Ausztriával közös határátlépő olasz oldalán. A kamionvezetőknek három helyszínen alakítottak ki gyorstesztelő állomást, köztük a Brenner-hágótól több mint kétszáz kilométerre levő Verona város térségében is, ahol kétszázharminc kamionsofőr teszteltette magát hétfőn.

A Brenner-hágó az Olaszország és Észak-Európa közötti legjelentősebb forgalmi kapunak számít: évente 4,5 millió kamion halad át negyvenmillió tonna áruval. A fuvarozói szövetség elnöke, Paolo Ugge nyílt levélben szorgalmazta Mario Draghi új miniszterelnöknél, hogy Olaszország is tesztelje a Németországból és Ausztriából érkező sofőröket. "Ha az olasz fuvarozók terjesztik a járványt, miért ne lennének hasonlóan veszélyesek a többiek?" - kérdezte Ugge.

Eközben a római egészségügyi minisztérium vasárnap kötelező tesztelést és két hét karantént rendelt el az Ausztriából érkezőknek. A döntést az Ausztriában erőteljesen terjedő vírusmutációkkal indokolták, valamint így akarták megfékezni az osztrák turistákat az észak-olaszországi sípályák megnyitása előtt, mely utóbbit végül nem engedélyezték.

A turisták egyébként több pályára már szombattól megérkeztek, a pályákat előkészítették, a sílifteket működésbe helyezték, a szállodák és éttermek feltöltötték konyháikat. A bevételkiesést az olasz Alpokban több mint négymilliárd euróra teszik az egy éve zárva tartott sípályák miatt - derül ki az MTI híréből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek