Járványkörkép: Athén karantén alá kerül, kinyit a milánói dóm

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kedden elrendelte Athén térségének teljes karantén alá helyezését az utóbbi hetekben megszaporodott koronavírus-megbetegedések miatt. A korlátozások értelmében bezárják a nem létszükségleti cikkeket árusító boltokat és az iskolákat február 11-től a hónap végéig, a diákok ismét távoktatásra fognak átállni - adja hírül az MTI.

AthénForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Görögország a múlt hét végén szigorításokat fogadott el a járvány feltartóztatására, Athénban és Szalonikiben három órával meghosszabbították a hétvégére vonatkozó kijárási tilalmat. Az új szabályok értelmében szombaton és vasárnap este hat órától reggel ötig az emberek csak különösen indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket. A görög kormány három hete óvatosan lazított a járványügyi korlátozásokon, ennek nyomán azonban egyenletesen emelkedni kezdett a fertőzöttek száma. A 11 millió lakosú Görögországban a járvány kitörése óta 166 067 fertőzöttet találtak, akik közül 6017-en hunytak el a kórban.

Újranyitják a milánói dómot

Milánóban újranyitották a Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című freskóját őrző templomot, és csütörtöktől ismét megnyitja kapuit a város jelképének számító dóm is, amely november eleje óta zárva tartott. A közép-olaszországi Umbriában a vírus brazíliai és nagy-britanniai mutációjának erőteljes terjedése miatt a tartomány területének kétharmadát zárlat alá helyezték. A Covid-19-betegeknek fenntartott intenzív osztályok telítettsége megközelítette a hatvan százalékot, a nem életmentő műtéteket február 21-ig felfüggesztették. Kiemelten járványveszélyes, vagyis vörös zóna lett Toszkána és Emilia Romagna tartomány néhány városa is.

A halálos áldozatok országos száma tavaly február 20. óta meghaladta a 92 ezret. Nicola Magrini, a gyógyszerügynökség (Aifa) vezérigazgatója a Corriere della Sera napilapnak hangoztatta, hogy a tervek szerint húsvéttól indulhat meg a tömeges vakcinázás, ami azt jelenti, tette hozzá, hogy havonta akár tízmillió személyt olthatnak be. Az Aifa az AstraZeneca vakcináját az 55 év alattiak számára engedélyezte: négymillió személy önkéntes regisztrációját várják a pedagógusok, a fegyveres erők és rendfenntartók soraiból, de az érintettek egy része fenntartását fejezte ki a korhoz kötött korlátozás miatt.

Tirolból csak negatív teszteredmény birtokában engedélyezik a kiutazást

Az ausztriai Tirol tartományból - Kelet-Tirolt leszámítva - csak negatív koronavírus-teszteredmény birtokában engedélyezik a kiutazást péntektől - jelentette be kedden Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben. A dél-afrikai mutáció megfékezésének érdekében bevezetett intézkedés hatálya egyelőre tíz nap lesz. A kiutazáshoz két napnál nem régebbi teszteredményre lesz szükség, amely követelmény alól kivételt képeznek a gyerekek.

A szigorítás nem vonatkozik a tartomány földrajzilag elkülönülő keleti részére. A teszteredményeket a rendőrség fogja ellenőrizni a tartomány határain. Kurz szerint az Európai Unió területén Tirol a dél-afrikai variáns eddig ismert legnagyobb járványgóca. Figyelmeztetett: ismét sok ember életébe kerülhet, ha egy ilyen mutáció gyorsan szétterjed, és az élet csak újabb hónapok késlekedésével térhet vissza a normális kerékvágásba. Az osztrák kormány hétfőn utazási figyelmeztetést adott ki Tirolra, ahol mintegy 300 esetben mutatták ki a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb dél-afrikai variánsát. Ausztriában eddig 426 093 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, akik közül 8071-en elhunytak a kórban. A gyógyultak száma 404 676.

A tiroli MayrhofenForrás: AFP/-

Baszkföldön újranyitnak a vendéglátóhelyek

Nem jogerős döntésével a bíróság felfüggesztette a baszk autonóm kormány határozatát, amely bezárásra kötelezte a vendéglátóegységeket azokon a településeken, ahol százezer emberből 500-nál többen fertőzöttek koronavírussal. A korlátozó rendelkezés a tartomány 85 települését, köztük három legnagyobb városának vendéglátását érintette, amellyel szemben több szakmai szervezet közösen fordult bírósághoz.

A baszk kormány jelezte: fellebbez a bírósági döntés ellen, mert úgy véli, hogy az gyengíti a koronavírus elleni küzdelmet. A jogerős döntésig a vendéglátóhelyek 50 százalékos létszámmal működhetnek, este nyolc óráig lehetnek nyitva, biztosítaniuk kell az előírt távolságtartást és maszkviselést. Egy asztalnál legfeljebb négyen ülhetnek egyszerre.

A nap folyamán Spanyolország számos városában utcai megmozdulásokat tartottak a vendéglátóiparban dolgozók, hogy felhívják a figyelmet az ágazat kritikus helyzetére, és közvetlen támogatást követeljenek a koronavírus miatti kényszerű bezárások okozta károk mérséklésére.
A spanyol kormány keddi ülésén arról határozott, hogy március elsejéig meghosszabbítja a Portugáliával közös határszakasz lezárását, valamint március 2-áig fenntartja a beutazási korlátozást Nagy-Britanniával, Brazíliával és Dél-Afrikával szemben.

Az egészségügyi minisztérium összefoglalója szerint az elmúlt 24 órában több mint hétezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, a regisztrált esetszám 16 ezerrel emelkedett egy nap alatt. A járvány egy évvel ezelőtti kezdete óta már több mint hárommillió embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A halálos áldozatok száma meghaladta a 63 ezret, 1698-en az utóbbi egy hét során vesztették életüket.

Portugáliában marad a karantén

Portugáliában feltehetően március közepéig fenn kell tartani a karantént, hogy elviselhető szintre csökkenjen a koronavírus-fertőzöttek és az intenzív osztályon ápolt betegek száma - mondta kedden Maria Temido egészségügy-miniszter. A kormány által meghallgatott járványügyi szakértők úgy becsülték, hogy 60 napos karanténra van szükség (január 15-től), hogy a kétheti új fertőzések száma 100 ezer lakosonként 60-ra csökkenjen a jelenlegi 1200-ról, az intenzív osztályokon ápoltaké pedig a keddi több mint 860-ról mintegy 200-ra.

"Az elfogadott intézkedések működnek" - mondta a miniszter, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Portugáliában a csökkenő tendencia ellenére rendkívül magas a fertőzöttek aránya. A január 28-i rekord 16,5 ezer napi új fertőzött után keddre 2600 új fertőzöttet jelentettek az elmúlt 24 órában a közegészségügyi intézet tájékoztatása szerint. A koronavírusos esetek számának robbanásszerű növekedése miatt zsúfolttá váltak a portugáliai kórházak, a csúcs közel 7000 kórházban ápolt beteg és az intenzív osztályoknak Covid-19-betegségben szenvedők miatti 90 százalékos kihasználtsága volt.
A kedden jelentett újabb 203 halálesettel a SARS-CoV-2 vírus okozta járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a 14,5 ezret, a halálesetek több mint a fele az év eleje óta történt.

A 10,3 milliós Portugália november 15-én bevezette a második országos karantént, egy héttel később az iskolákat is bezárták. Az egészségügyi korlátozások a legszigorúbbak közé tartoznak Európában, hasonlóak a Nagy-Britanniában és Németországban bevezetett intézkedésekhez. "Portugáliában jelenleg a legszigorúbb az utazási korlátozás az Európai Unión belül" - hangsúlyozta Baltazar Nunes, a Nemzeti Egészségügyi Intézet (INSA) munkatársa. Az új mutációk terjedésének megakadályozása céljából kedden Spanyolország és Portugália március 1-ig kiterjesztette a szárazföldi határ ellenőrzését. Az intézkedés értelmében a határátlépés csak a kijelölt átkelőkön lehetséges, kivéve a munkába vagy tanulni járókat, a schengeni övezet más országaiból hazatérő, portugáliai állandó lakhellyel rendelkezőket, valamint a diplomáciai személyzetet.

LisszabonForrás: NurPhoto via AFP/Jorge Mantilla

Svédország korlátozza az utasok számát a közlekedési eszközökön

Lena Hallengren szociális miniszter stockholmi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a 150 kilométert meghaladó távolsági járatokon legfeljebb a férőhelyek felét foglalhatják el utasok. Az intézkedés vasárnaptól lép életbe és várhatóan májusig hatályban is marad. Hallengren hangsúlyozta, hogy a tömegközlekedési eszközök kockázatot jelentenek járványügyi szempontból, noha rendkívül fontos társadalmi funkciót látnak el. Mint mondta, a fertőzöttek száma az országban apad, ennek ellenére a helyzet továbbra is bizonytalan a koronavírus korábbinál fertőzőbb mutációi miatt. "Fennáll egy harmadik hullám valós veszélye, amitől a helyzet gyorsan rosszabbra fordulhat" - tette hozzá.

Svédország viszonylag lazább korlátozásokkal és lakossági felhívásokkal különutas, egyben vitatott megoldást választott a járvány elleni küzdelemben. Az ország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt. A svéd egészségügyi tárca keddi közlése szerint a péntektől terjedő időszakban 8112 új fertőzöttet regisztráltak összehasonlítva a múlt hét azonos időszakával, amikor is 9649 volt az esetszám. A mintegy 10 milliós Svédországban 596 174 az igazolt fertőzőttek száma, akik közül 12 188-an hunytak el a kórban.

Két tesztet kell végeztetniük a Nagy-Britanniába utazóknak

Jövő hétfőtől a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak az érkezésük utáni karanténidőszak alatt két koronavírustesztet kell elvégeztetniük - jelentette be kedden Matt Hancock brit egészségügyi miniszter, és hozzátette, hogy tíz évig terjedő börtönnel sújthatók azok a beutazók, akik elhallgatják a brit hatóságok elől, ha az érkezésük előtti tíz napban olyan országokban jártak, amelyekből a járványellenes intézkedések értelmében jelenleg nem lehet beutazni Nagy-Britanniába.

A külföldről érkezőknek február 15-től két PCR-tesztet kell elvégeztetniük, az elsőt két nappal, a másodikat nyolc nappal érkezésük után. A három hete érvényben lévő rendelkezése alapján a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak indulásuk előtt is el kell végeztetniük egy koronavírustesztet, és csak e szűrővizsgálat 72 óránál nem régebbi negatív leletének felmutatása után kezdhetik meg utazásukat.
Az egészségügyi miniszter által kedden ismertetett rendelet ezt a kötelezettséget egészíti ki az érkezés utáni két további koronavírusteszt előírásával. Erre a két szűrővizsgálatra a Nagy-Britanniába készülőknek még indulásuk előtt időpontot kell foglalniuk a brit kormány erre a célra kialakított online felületén, amely csütörtöktől működik.

Ha a két teszt bármelyike pozitívnak bizonyul, az érintetteknek a szűrővizsgálat időpontjától számítva további tíz napig karanténban kell maradniuk, és ha szükséges, igénybe vehetik a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ellátórendszerét. Pozitív lelet esetén a brit egészségügyi hatóságok a teszthez használt mintát automatikusan genetikai vizsgálatnak vetik alá, megállapítandó, hogy a fertőzést nem valamelyik új koronavírus-változat okozta-e. Ezer font (csaknem 410 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem hajlandók alávetni magukat az első koronavírustesztnek, és kétezer font büntetés vár azokra, akik mindkét kötelező szűrést visszautasítják.

A brit kormány nemrégiben átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét, azokból az országokból pedig, amelyekben tömegesen tűntek fel új koronavírus-variánsok, teljesen megtiltotta a beutazást azoknak, akik életvitelszerűen nem Nagy-Britanniában élnek. Ez a tilalom a legtöbb dél-amerikai országra és Afrika déli államaira, valamint - szoros dél-amerikai, főleg brazíliai utazási kapcsolatai miatt - Portugáliára vonatkozik. Ezekből az országokból a brit állampolgárok és a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek hazatérhetnek, de jövő hétfőtől nem otthonukban, hanem kijelölt kereskedelmi szálláshelyen kell eltölteniük a tíznapos karantént.

Azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek és a tilalmi listán szereplő országokból térnek haza, indulásuk előtt le kell foglalniuk szálláshelyüket az e célra szolgáló, ugyancsak csütörtökön üzembe lépő online kormányzati foglalási felületen. A karanténcsomag költsége minden egyes beutazó esetében 1750 font (715 ezer forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük. Ez az összeg a szállásköltséget, a közlekedést és a koronavírus-szűrés díját tartalmazza. A brit kormány eddig 16 szállodával kötött szerződést és 4600 szobát foglalt le erre a célra. A tiltólistán szereplő országokból beutazók csak csekély számú kijelölt repülőtérre vagy egyéb beléptető pontra érkezhetnek, és innen lefoglalt szállodájukhoz kísérik őket. E szállodák környékén "látható lesz" a biztonsági személyzet jelenléte a karanténelőírások betartása érdekében.

Az angliai WhitstableForrás: NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka

Ötezer font (több mint kétmillió forint) pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem hajlandók a kijelölt szállodákban eltölteni a karanténidőszakot, és a büntetés további szabálysértés esetén 10 ezer fontig emelkedhet. Mindemellett továbbra is mindenkinek ki kell töltenie indulása előtt az indulási helyszínt, a nagy-britanniai tartózkodási helyszínt és az elérhetőségeket rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form). A brit egészségügyi miniszter elmondta: azok, akik az érkezésük előtti tíz napban a tilalmi listán szereplő országok valamelyikében jártak és ezt elhallgatják a brit hatóságok elől, vagy valótlanságokat tüntetnek fel a Passenger Locator Form űrlapon, tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek