Ausztriában a héten kinyitnak az üzletek és iskolák, de tovább szigorítják a határellenőrzést

Ausztria vasárnap bejelentette, hogy megszigorítja az ellenőrzést a határokon, hozzátéve, hogy a világjárvány idején meg kellene akadályozni a nem létfontosságú utazásokat. Ausztria arra készül, hogy a héten egyes belső korlátozásokat óvatosan felold, így várhatóan megnyílhatnak az üzletek és az iskolák, olvasható az MTI hírei között.

A határellenőrzés célja az, hogy megtörje a fertőzési láncot, amely az új vírusmutációk megjelenésével veszélyesebbé vált"– olvasható Karl Nehammer osztrák belügyminiszter vasárnapi közleményében. "A járvány idején az utazásokat az abszolút minimumra kell korlátozni" – tette hozzá. A belügyminisztérium közölte, hogy kapcsolatban állnak Horst Seehofer német belügyminiszterrel az új határrendelkezésekről, ami után a többi ország belügyminiszterével is tárgyalni fognak. 

Itthon az operatív törzs hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján az Auszriába utazás újabb feltételei is szóba kerültek. A február 10-től, szerdától érvényes új szabályok értelmében a beutazást megelőzően online regisztrációt kell kitölteni, és a belépést követően mindenki köteles hatósági házi karanténba vonulni tíz napra. A beutazást követő ötödik naptól van lehetőség ingyenes PCR- vagy antigénteszt elvégeztetésére. A rendelet hatálya azonban nem terjed ki az ingázókra, a szükségszerű mezőgazdasági vagy erdőgazdasági munkát végzőkre, a személyforgalmi tranzit- és a nemzetközi tranzit-teherforgalomra, valamint a sürgősségi orvosi ellátásban részesülőkre.

Egy fiatal nő sorban áll az újonnan kialakított koronavírus-tesztközpontnál, a Schönbrunni kastély Narancsháza előtt 2021. február 4-énForrás: AFP/Alex Halada

Ausztriában vasárnap 1317 új fertőzöttet jelentettek, a járvány kezdete óta 420 644 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus. Az új halálesetek száma 22, így összesen 7906 halálos áldozata van a Covid-19-betegségnek.

Olaszország egyes régiói visszazárnak

Az új koronavírus brazíliai és angol mutációjának gyors terjedése miatt mától két hétre karantén alá helyezik Perugia és Terni város térségét, miközben Bolzano ismét vörös, vagyis kiemelten veszélyes zónába kerül át – közölték az egészségügyi hatóságok vasárnap. A lakosság kizárólag engedéllyel, vagyis munkavégzés vagy más súlyos indok miatt hagyhatja el lakhelyét. Az élelmiszerboltok kivételével leáll a kereskedelem, vendéglátás és a teljes oktatás visszaáll internetre.  A karanténrendelkezés február 21-ig érvényes.

A szintén közép-olaszországi Abruzzo tartományban a 14 év feletti diákok visszatérnek a távoktatásra. Pescara városában a tantermi oktatást minden évfolyamon felfüggesztik. Hétfőtől ismét kiemelten járványveszélyes, vörös színű zónába helyezik vissza Bolzanót és környékét egészen február 28-ig.

Ugyanakkor Olaszország nagy részén tovább enyhítették a korlátozásokat. Továbbra is tizenhat tartomány tartozik a kevésbé veszélyes, sárga színű térségbe, ahol napközben nyitva tarthatnak a bárok, éttermek, és újranyitottak a múzeumok is. Az érintett tartományok már azt sürgetik, hogy a bárok, kávéházak és éttermek 18 óra helyett este tízig tarthassanak nyitva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek