45 ember próbált meg bejutni Horvátországba hamis teszttel

A hétvégén 45 ember próbált hamis PCR-teszttel bejutni Horvátországba Bosznia-Hercegovinából, de még a határon őrizetbe vették őket, és feljelentést tettek az államügyészségen. Ha bűnösnek találják a határsértőket, akkor fejenként akár három év börtönbüntetést is kaphatnak.

Arzano határátkelő Horvátország és Bosznia-Hercegovina között - illusztrációForrás: Petr Vilgus/commons.wikimedia.org

Bosznia és Hercegovinából jelenleg csak negatív PCR-teszttel vagy orvosi igazolással lehet belépni, amely igazolja, hogy az elmúlt hónapokban gyógyult ki az illető a ferrtőzésből. Mióta viszont ezt a szabályt bevezették, egyre többen próbálnak hamis papírokkal átkelni. Bár az eljárás nem példanélküli, ezen a hétvégén rekordszámú hamis tesztet szűrtek ki Bród-Szávamente (Brodsko-posavska) megye határátkelőin.

Az ógradiskai (Stara Gradiška) határátkelőn 43 többségében bosnyák állampolgár mutatott be Bosznia-Hercegovinában kiállított hamis PCR-tesztet. A bródi (Slavonski Brod) határátkelőhelyen két embert állítottak meg hamis teszttel. Előfordulhat ugyanakkor, hogy nem ez az egyetlen megye, melynek határátkelőin megpróbáltak hamis teszttel átjutni, de a másik nyolc, Bosznia-Hercegovinával határos megyéből nem érkeztek adatok - adja hírül a total-croatia-news.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek