Szlovénia újabb két hónappal meghosszabbította a járványhelyzetet

A szlovén kormány az egész országra vonatkozóan további két hónappal, március 17-ig meghosszabbította a járványhelyzetet – írja az MTI Jelko Kacin kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján tett bejelentés alapján.

A kabinet szerda esti ülésén kiterjesztette a járványügyi intézkedéseket is egy héttel, a változások főleg a határátlépést érintik. A karantén alól felmentést kapnak azok, akik a határ valamelyik oldalán ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel rendelkeznek. A Szlovéniába utazóknak továbbra is 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigén teszttel kell rendelkezniük, utóbbit korábban 48 órával a határátlépés előtt is el lehetett végezni. Amennyiben a határon valakivel szemben ennek ellenére mégis karantént rendelnek el, az azonnal kiváltható az országban elvégzett PCR- vagy gyors antigén teszttel. Az új rendeletet megelőzően csak a tíznapos karantén időtartamának felénél lehetett szűréssel lerövidíteni a hatósági elkülönítőt. A koronavírusteszteket csak abban az esetben fogadják el, ha azt valamelyik európai uniós országban végezték.

Szlovénia, Maribor városaForrás: Rudy Balasko / Shutterstock

A Ljubljana által közzétett adatok szerint szerdán 1767-tel 145 472-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 23 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3093-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1266-an vannak kórházban, 199-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 23 230.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 980 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma elérte a 223 097-et. Szerdán 45 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4517-re emelkedett. Kórházban 1921 beteget ápolnak, közülük 176-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 5210.

A horvát válságstáb múlt pénteken hosszabbította meg a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat január végéig. Ennek értelmében zárva maradnak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét, valamint a rendezvényeken részt vevők létszámát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek