Soha ennyire gyorsan nem forgott még a Föld

  A mérések kezdete óta nem forgott még ilyen gyorsan a Föld, aminek eredményeként tavaly a valaha volt legrövidebb napot rögzítették a tudósok - derül ki a phys.org cikkéből.

  Forrás: Free-Photos/pixabay.com

  Egy nap hozzávetőlegesen 86 400 másodpercig tart, és az atomórák néhány évtizeddel ezelőtti megjelenésétől kezdve a nap hossza milliszekundumos pontossággal mérhető. Az adatok pedig arra engednek következtetni, hogy a bolygó forgásának sebessége korántsem állandó, valójában sokkal inkább változó, mint azt korábban gondolták.

  Volt egy időszak, amikor a Föld egy kicsit lelassult, ez egészen tavalyig tartott, amikor viszont felgyorsult, annyira, hogy július 19-én minden idők legrövidebb napját dokumentálták, ami nem kevesebb, mint 1,4602 milliszekundummal volt rövidebb a szokásosnál.

  A tudósok szerint ugyanakkor aggodalomra nincs ok, a bolygó forgását rendszerint számos tényező befolyásolja, mint a hold vonzása, a havazás mértéke és a hegyek eróziója. Ugyanakkor kérdés, hogy a globális felmelegedés befolyásolhatja-e a Föld forgását a hóolvadással.

  Az informatikusok biztos, hogy nem örülnek a változó sebességnek, mert a modern technológia nagy részéhez szükség van a pontos, vagy valódi időre. Olyan javaslatok is érkeztek már, melyek szerint a hivatalos időmérést át kellene állítani a mostani a napidőről az atomidőre.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek