Hatalmas illegális partikat szerveztek Angliában és Franciaországban

Több mint 2500 ember vett részt egy illegális bulin a franciaországi Bretagne-ban található Rennes közelében, Lieuronban egy raktárépületben, ahová Nagy-Britanniából és Spanyolországból is érkeztek bulizni vágyók. 

Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

A jelenlévők összecsaptak a rendőrökkel, felgyújtottak egy autót, és tárgyakkal dobálták az esemény leállítását megkísérlő tiszteket, akik közül legalább hárman megsebesültek. A helyi hatóságok közleménye szerint a rendőrség megpróbálta megakadályozni az eseményt, de sok bulizó vad ellenségességével szembesült.

Mint az egyik részt vevő elmondta, kevesen tartották be az előírt távolságot az eseményen. A maratoni parti közben többen tartottak szünetet, hogy az autójukban aludjanak elgyet, mielőtt visszatérnek táncolni. Néhány résztvevő elmondta, hogy vasárnapig tervezett maradni, mások azt reméték, hogy egészen keddig nem ér véget a mulatság, szombat délelőtt azonban végül feloszlatták az eseményt. Volt, aki a jó szervezést dicsérte, melynek keretében ételpultokat is felállítottak.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter pénteken válságtanácsot tartott az esemény megvitatására. Mint elmondta, hogy az összes autókijáratot lezárták, és eddig több mint 200 embert részesítettek szóbeli figyelmeztetésben a rendőrök.

Mint az MTI híréből kiderül, egy környéken lakó szemtanú szerint a hónapok óta üresen álló hangárba csütörtök este a 8 órakor kezdődő kijárási tilalom ellenére "látványosan" érkeztek meg a bulizók. A prefektúra szerint legalább 2500-an voltak, a résztvevők az ország minden tájáról és külföldről érkeztek. A tájékoztatás szerint a csendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszín biztosítására, a mentősök pedig kézfertőtlenítőket és maszkokat vittek a helyszínre, hogy "korlátozzák a tiltott gyülekezés helyszínén a koronavírus terjedését".

Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

A prefektúra azt is jelezte, hogy a helyi ügyészség zenei jellegű ünnepi rendezvény tiltott szervezése és hivatali személy elleni szándékos erőszak gyanújával indított vizsgálatot. Mint a rendezvényről távozó helyi fiatalok pénteken elmondták: két hangárban kétfajta bulit szerveztek. A szájról szájra terjesztett rendezvény helyszínén spanyolok, britek, belgák és olaszok is voltak. A szervezők egy bevásárlóközpont parkolójában vártak az érkezőkre, ahonnan konvojban szállították a bulizókat a hangárhoz. Ott a rendőrök könnygázzal próbálták megakadályozni, hogy az emberek bemenjenek az épületbe.

Más franciaországi helyszíneken is rendeztek tiltott bulikat: a déli Marseille-ben mintegy háromszázan gyűltek össze egy bérelt teremben. A rendőrség mások életének veszélyeztetése miatt indított eljárást a három feltételezett szervező ellen, míg 150 bulizót a kijárási tilalom megsértése miatt 135 eurós bírsággal sújtott a rendőrség, két embert pedig a közrend megzavarása miatt előállítottak. A Párizs környéki Ile-de-France régióban tucatnyi tiltott partinak vetett véget a rendőrség. A déli Bordeaux egyik elővárosában egy postaépületet felgyújtottak, valamint busz- és villamosmegállókat rongáltak meg, s a helyszínre riasztott rendőröket megdobálták a rongálók.

A rendőrség szerint a kár jelentős, de az ügyben egyelőre senkit nem vettek őrizetbe. A La Manche-csatorna partján fekvő Calais-ban három rendőr könnyebben megsérült, amikor tűzijátékokkal dobálták meg őket, a déli Toulouse-ban könnygázzal oszlatták szét a tiltott helyen gyülekezőket, hasonlóan több párizsi elővároshoz.

Franciaországban egyébként este 8 és reggel 6 óra között kijárási tilalom van érvényben, és több mint 100 000 rendőrt mozgósítottak országszerte a bulik feloszlatására és a kijárási tilalom betartatására. A tiszteket arra utasították, hogy büntessék meg a bulik résztvevőit és azonosítsák a szervezőket - derül ki a bbc.com cikkéből.

Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

Angliában szintén több helyen tartottak bulit

Szintén a bbc.com számolt be arról, hogy betörtek a Brentwood közelében fekvő East Horndon-i Mindenszentek-templomba, hogy ott bulit tartsanak. A kiérkező rendőröket tárgyakkal dobálták, a hatóságok több száz embert küldtek el a helyszínről, a felszerelést lefoglalták. Két harlow-i férfit tartóztattak le, az egyikük 27, a másikuk 22 éves volt, emellett egy 35 éves southwark-i férfit is elfogtak. A közrend elleni és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt tartják fogva őket.

A rendezvény szervezői betörték az ablakot, szellőztető és hangosító berendezést helyeztek el a templomban. Az eseményen mobilvécé és bár is üzemelt. A műemlékvédők szerint legalább 1000 fontba kerül majd a Tudor-kori épület helyreállítása.

Az East Horndon-i Mindenszentek templomForrás: John Salmon/commons.wikimedia.org

Essexben egyébként a legszigorúbb koronavírus-korlátozások állnak fenn. De nem ez volt az egyetlen hely Angliában, ahol a törvénytelen bulizókon ütöttek rajta. A rendőrség mintegy 100 emberes tömeget oszlatott fel egy illegális partin egy elhagyott raktárban Brentwoodban, két embert letartóztattak. Az Epping Forest-i Sewardstoneburyben található Bury Roadon egy nőt sújtottak 10 000 font pénzbírsággal, amiért 100 fős házibulit szervezett.

Mint a metro.co.uk híréből kiderült, a kelet-londoni Barking és Dagenham rendőrsége szerint 70-100 ember vett részt egy engedély nélküli zenei eseményen, a rendőrök hangosító eszközöket foglaltak le, és mint elmondták, mintegy 1000 palacknyi alkoholt találtak a helyszínen. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek