Koronavírus: Szlovákia szigorított, Bulgária lazít

A kijárási korlátozások szigorításával kezdi az új évet Szlovákia, január 1-jével nem találkozhatnak a különböző háztartásokhoz tartozó emberek családlátogatás keretében sem - erről döntött a pozsonyi kabinet csütörtök esti rendkívüli ülésén. Az emberek ezen felül csak rendkívül indokolt esetben hagyhatják el a lakhelyük szerinti megyéket. Az intézkedések egyelőre január 24-ig maradnak hatályban - adja hírül az MTI.

Tesztelés PozsonybanForrás: AFP/Vladimir Simicek

"Sajnos sok ember jön-megy, látogatja egymást, a kórházak pedig összeomlanak" - hangoztatta Igor Matovic szlovák miniszterelnök. Az új rendelkezések értelmében a szállodák nem fogadhatnak új vendégeket, a sípályáknak pedig be kell zárniuk. A kijárási korlátozások alóli kivételt az üzleti tevékenység, illetve a munkavégzés jelenti, amennyiben azt nem lehet otthonról megoldani. További kivételt jelent a létszükségleti cikkek, így például az élelmiszer-, illetve gyógyszervásárlás, a banki, illetve biztosítási ügyintézés, a sürgős orvosi ellátás, vagy a tesztelés koronavírusra, illetve egy közeli hozzátartozó gondozása. A templomokat bezárják, a nyílt utcán tilos lesz az ételfogyasztás, az éttermekből csak otthoni fogyasztásra vihető étel.

Az 5,5 millió lakosú Szlovákiában a járvány kitörése óta 179 543 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2138 ember hunyt el a kórban. Krajcí figyelmeztetett, hogy a szlovák kórházakban komoly, ha nem egyenesen kritikus a helyzet. Jelenleg 2672 pácienst kezelnek egészségügyi intézményekben koronavírussal, 3100 egészségügyi időközben kiesett a munkából. Becslései szerint január 11-ig akár a 3600-at is meghaladhatja a kórházakban ápoltak száma.

Bulgáriában január 4-től lazítanak a szigorításokon

Bulgáriában január 4-től megnyitják az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait köszönhetően annak, hogy sikerült megfékezni a koronavírus-járvány terjedését - jelentette be Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter a válságstáb heti sajtótájékoztatóján Szófiában. A tárcavezető tájékoztatása szerint a gyógyultak száma meghaladja az új fertőzöttekét és a halálozások száma is csökkenő tendenciát mutat.

A bölcsődék, óvodák és a negyedik osztállyal bezárólag az iskolák január 4-én újranyithatnak. A testület ugyanakkor figyelmeztetett, hogy amennyiben ismét megugrana a fertőzöttek száma az országban, úgy újból be kell majd zárniuk.

Bulgária a részleges karantént január végéig lazább változatban meghosszabbította. A hotelekben működő éttermek például december 22-től megnyithattak a szállóvendégek előtt. A múzeumok, képtárak és mozik januártól 30 százalékos kapacitással fogadhatnak látogatókat, illetve nézőket. A korlátozások alól mentességet élveznek a patikák, élelmiszerüzletek, bankok és biztosítók. A benzinkutak is nyitva tarthatnak.

A 6,9 millió lakosú Bulgáriában jelenleg 75 370 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Számuk egy héttel korábban még 82 443 volt. Az utóbbi 24 órában 1729 ember szervezetében mutatták ki a vírust, és 110-en hunytak el, miközben 2933 embert nyilvánítottak gyógyultnak. A járvány kitörése óta 7515 ember halt bele a vírus okozta szövődményekbe.

Szófiában egy időre kiürültek a bevásárlóközpontokForrás: Anadolu Agency via AFP/Borislav Troshev

Megjelent a vírus Dél-Afrikában azonosított változata Franciaországban

Megjelent Franciaországban a koronavírusnak a korábbinál sokkal fertőzőbb, Dél-Afrikában azonosított változata. Néhány nappal korábban a vírus nagy-britannai - a korábbinál szintén fertőzőbb - változatát mutatták ki egy franciaországi fertőzöttnél, először a járvány során.

A dél-afrikai variánst szerdán azonosították egy, a svájci határ közelében fekvő Haut-Rhin megyében lakó, a Dél-afrikai Köztársaságból hazatért férfi szervezetéből levett mintában. A férfi a koronavírus okozta Covid-19-betegség jellegzetes tüneteit mutatta, és Svájcban tesztet végeztetett. A teszt pozitív lett, a minta alapos vizsgálata pedig megerősítette a 501.V2 néven ismert variáns jelenlétét. A vírus e változatát októberben azonosították a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol az új fertőzések többségét okozta. A férfit a tünetek megjelenésekor az otthonában elkülönítették, senkivel sem érintkezett, akit megfertőzhetett volna - közölte a minisztérium. Az illetőnek már nincsenek tünetei.

December 25-én a közép-franciaországi Tours-ban azonosították a vírus nagy-britanniai változatát egy fertőzöttnél, egy Londonból néhány nappal korábban hazatért francia állampolgárnál. A két mutáció azonosítására - amelyek fertőzőbbek, de önmagában nem feltétlenül veszélyesebbek - mozgósították az egészségügyi hatóságokat, hogy minél előbb elkülönítsenek minden lehetséges fertőzöttet, valamint elkülönítsék és teszteljék a velük kapcsolatba került személyeket, elkerülendő a SARS-CoV-2 nevű vírus mutációinak franciaországi terjesztését - közölte az egészségügy-minisztérium.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek