Járványhelyzet: Megindulhatott a forgalom Nagy-Britanniából

Újraindulhat szerdától a teherforgalom és korlátozott mértékben az utasforgalom is Nagy-Britannia és Franciaország között, miután a két kormány szerda hajnalra megállapodott ennek feltételeiről. Az egyezmény értelmében Franciaország negatív koronavírus-gyorsteszthez köti a belépés engedélyezését - adja hírül az MTI.

Doverbe tartó kamionok várakoznak Folkstone-nálForrás: AFP/Justin Tallis

A francia hatóságok hétfőn 0 órától állították le a brit oldalról érkező teherforgalmat az Angliában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. A francia tilalom olyan járművekre vonatkozott, amelyekkel emberek - gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok - is átkeltek volna Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények - konténerek és vontató nélküli kamionpótkocsik - átkelését a francia hatóságok engedélyezték.

A francia korlátozás előzménye az volt, hogy a brit kormány bejelentette, a vizsgálatok adatai szerint a mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedő új koronavírus-variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

A francia zárlat súlyos fennakadást okozott az angliai oldalon a doveri kompkikötőbe és a folkestone-i vasúti terminálhoz tartó forgalomban: a délkeleti part felé vezető M20-as autópályán, illetve az egyik közeli, használaton kívüli repülőtéren kialakított átmeneti parkolóban a Kent megyei tanács adatai szerint kedd estig 2852 kamion torlódott fel.

A brit közlekedési minisztérium azonban szerda hajnalban bejelentette, hogy megállapodás született a brit és francia kormány között a teherforgalom és sürgős esetekben "bizonyos mértékű" utasforgalom újraindításáról. Ennek alapján szerda reggeltől újraindul Nagy-Britanniából Franciaország felé a légi, a vasúti és a tengeri közlekedés, de Franciaországba csak az léphet be Nagy-Britannia felől, aki 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet mutat fel.

A brit szaktárca közleménye szerint ez a francia állampolgárokra és a Franciaországban élő britekre vonatkozik, valamint - állampolgárságuktól függetlenül - a kamionsofőrökre is, akiknek 30 perc alatt eredményt mutató koronavírus-gyorstesztet kell elvégeztetniük. Ennek eredményét a sofőrök SMS-üzenetben kapják meg, és negatív lelet esetén ezt az üzenetet felmutatva, a szűrővizsgálat eredményének időpontjától számított 72 órán belül átkelhetnek Franciaországba. A sofőrök tesztelését a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) és a brit hadsereg szakértői végzik. Grant Shapps brit közlekedési miniszter a megállapodást bejelentve hangsúlyozta: a brit kormány továbbra is a délkelet-angliai átkelők elkerülését kéri a teherfuvarozó cégektől a kikötői torlódások megszűnéséig.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) a megállapodás bejelentése előtt nem sokkal kiadott közleményében hangsúlyozta: ha a torlódásban rekedt kamionok 24 órán belül nem tudnak ismét útnak indulni, és így nem tudják felvenni a kontinensről importálandó ételszállítmányokat, karácsony után "problémák támadhatnak" a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában.

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között.
A nagy-britanniai szupermarketekben a francia zárlat elrendelésének hírére az elmúlt két napban felvásárlási hullám kezdődött.

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco több termékre, köztük a tojásra, a rizsre, a tisztálkodási és egyéb higiénés árucikkekre átmeneti értékesítési korlátozást vezetett be a folyamatos ellátás biztosítása érdekében. Az intézkedés alapján az érintett termékekből mindenki csak három egységnyit vásárolhat egyszerre.

Szerdától hazatérhetnek Nagy-Britanniából a Belgiumban lakók is

Keddig többtucatnyi állam jelentette be, hogy felfüggeszti a Nagy-Britanniából induló repülőjáratok fogadását, de a szigetországhoz közeli államok az európai kontinensen a más közlekedési eszközzel érkezőket sem engedik be onnan. Az Európai Bizottság a tilalom enyhítését kérte kedden az EU-tagországoktól.

Az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően Párizs és Brüsszel is enyhített a koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniával szemben bevezetett szigorú korlátozásokon, Franciaország mellett Belgium is lehetővé tette, hogy szerdától hazatérjenek Nagy-Britanniából állampolgárai és azok a külföldiek, akik a területén laknak. 

Belgium Franciaországhoz hasonló intézkedést vezetett be kedden este, de közleménye csak a belga állampolgárokról és az országban lakókról szól. Az Eurostar vasúttársaság bejelentette kedden este, hogy vonatai újra járnak Nagy-Britanniából a kontinensre, és a szerelvényeket "bizonyos feltételekkel" igénybe vehetik utasok.

Zárva tartó Eurostar terminál BrüsszelbenForrás: AFP/John Thys

Törökország elkülönítette az Egyesült Királyságból érkező utasokat

Törökország elkülönített 4603 utast, akik december 14. után érkeztek az Egyesült Királyságból. Minden utast azonosítottak, rögzítették az adataikat, és vagy a lakhelyükön vagy a foglalt szállodai szobájukban különítették el őket. A hatóságok vírustesztet végeznek el az érintetteken.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter vasárnap késő este jelentette be, hogy az új koronavírus-variáns terjedése miatt a kis-ázsiai ország felfüggeszti a Nagy-Britanniából, Dániából, Hollandiából és a Dél-afrikai Köztársaságból érkező közvetlen légi járatokat.

Koca keddi Twitter-bejegyzésében ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy a felsorolt országokból vasárnap este 335 utas lépett be Törökországba. Mint hangsúlyozta, rajtuk már elvégezték a vírustesztet, és annak eredményétől függetlenül mindannyiukat elkülönítették, ezektől az utasoktól érkezésük hetedik napján is mintát vesznek majd.

A török egészségügyi minisztérium kedd este a napi járványadatokat is ismertette. Ezek szerint az országban az elmúlt huszonnégy órában 19 256 ember szervezetében azonosították a koronavírust. A napi esetszám heteken át 26 ezer 919 és 33 ezer 198 között mozgott, majd a múlt héten mérséklődni kezdett. A mutató szombaton már 22 195-ön, vasárnap 20 316-on, míg hétfőn 19 103-on állt. A keddi adattal az igazolt fertőzöttek száma 2,06 millióra nőtt a 83 millió lakosú országban.

A beszámoló szerint újabb 251 beteg vesztette életét a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 18 602-re emelkedett. A napi mutató november közepén még 90 körüli értékeken járt, azóta lassan és fokozatosan nő. A szombati adat 241, a vasárnapi 246, a hétfői, és egyben az eddigi legmagasabb pedig 254 volt.

A keddi jelentésben az olvasható, hogy a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább csökkent, 5192-ről 5008-ra. Utóbbi értékben október 21-től egészen múlt szerdáig csak emelkedés volt tapasztalható. A gyógyultak száma 32 110-zel, 1,866 millióra nőtt, így ők teszik ki az összes regisztrált eset csaknem 90,5 százalékát. A kis-ázsiai országban mostanáig több mint 22,8 millió vírustesztet végeztek el.

Törökországban a december 1-jén életbe lépett szigorítások értelmében hétköznap éjszakánként, valamint a járvány tavaszi hulláma óta először, a hétvégék teljes időtartama alatt kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezések a termelési és az ellátási láncokat nem érintik. Hétköznap éjszakánként nem, de hétvégénte az emberek bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen.

A jelenlegi intézkedések szerint a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok hétköznap kizárólag három-három órára mozdulhatnak ki otthonukból. A mozik, a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok felfüggesztették a működést, az éttermek csak elvitelre vehetnek fel rendelést. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban.

Utasok az isztambuli reptéren, tesztre várvaForrás: Anadolu Agency via AFP/Abidin Mutlu Bozdag

A cseh parlament január 22-ig meghosszabbította a szükségállapotot

Csehországban január 22-ig meghosszabbítják a szükségállapotot. A kormány azt kérte a parlamenttől, hogy a december 23-án lejáró szükségállapotot 30 nappal hosszabbítsák meg. Andrej Babis miniszterelnök a kérést azzal indokolta, hogy a szükségállapot fenntartása lehetőséget ad a kormánynak a koronavírus-járvány elleni gyors és hatékony intézkedések meghozatalára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek