Leállt a tömegközlekedés Szlovéniában, Ausztriában 24 órás kijárási korlátozást vezettek be

Szlovéniában hétfőtől két hétre leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével – írja az MTI a helyi sajtó jelentései alapján. Szlovénia október 19-én hirdetett ismét járványhelyzetet, és szigorított fokozatosan a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseken.

SzlovéniaForrás: Anadolu Agency via AFP/Ales Beno

Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. A kabinet által hétfőn közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 501-gyel 55 543-ra nőtt a fertőzöttek száma. Harmincnégy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 831-re emelkedett. 

Horvátország: kevesebb a fertőzött

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 1313 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 85 519-et. Az elmúlt napon 33 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma így 1082-re emelkedett. Kórházban 1816 beteget ápolnak, közülük 191-en vannak lélegeztetőgépen.

Bár Szlovéniában és Horvátországban is csökkent az új igazolt fertőzöttek napi száma, kevesebb tesztet is végeztek a hétvégén, mint a munkanapokon. Tovább nőtt azonban a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma Horvátországban és Szlovéniában is.

Romániában elfogynak a szabad ágyak

Romániában további kórházakat, illetve kórházi részlegeket szabadítanak fel a koronavírus-fertőzöttek számára, a bennük működő intenzív osztályokat pedig csak a legsúlyosabb esetek számára tartják fenn – közölte hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök. A két héttel korábbi utolsó hivatalos közlés szerint Romániában 1250 intenzív terápiás ágy állt a Covid-19-ben szenvedők rendelkezésére. A hétfői helyzetjelentés szerint 1187 fertőzöttet ápolnak intenzív terápián, a telítettség már országos szinten is megközelítette a 95 százalékot, a legtöbb nagyvárosban azonban már hetek óta helyhiány van. 

A román egészségügyben dolgozók a drámai létszám- és eszközhiány miatt vonultak az utcára Bukarestben november 5-énForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az országban hétfőn megközelítette a 110 ezret az ismert aktív fertőzöttek száma, és közülük minden korábbinál több, csaknem 13 500 koronavírusos beteget kezeltek kórházban. Az utóbbi 24 órában újabb 149 fertőzött vesztette életét, ezzel meghaladta a kilencezret a járvány romániai áldozatainak száma.

Szerbiában korábban zárnak az éttermek

Tovább korlátozzák a vendéglátó- és szórakozóhelyek működését Szerbiában, keddtől a bevásárlóközpontoknak, az éttermeknek, a színházaknak és a moziknak 21 és 5 óra között zárva kell tartaniuk. A regisztrált fertőzöttek száma a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiában 3482-vel 84 518-ra, Koszovóban 501-gyel 29 117-re, Észak-Macedóniában 990-nel 47 073-ra, Montenegróban 491-gyel 27 177-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1056-tal 71 943-ra emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hússzal 1009-re, Koszovóban tizenhárommal 822-re, Észak-Macedóniában huszonnéggyel 1305-re, Montenegróban hattal 391-re, Bosznia-Hercegovinában pedig negyvennéggyel 1899-re nőtt.

Csehországban tovább csökkent az új fertőzések száma

Csehországban vasárnap 1887 új igazolt koronavírus-fertőzést regisztráltak, amely október eleje óta a legalacsonyabb napi szám – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel nyilvánosságra hozott kimutatásokból. Egy nappal korábban, szombaton még több mint 4100 volt az új fertőzések száma. Heti összehasonlításban pedig az új fertőzések száma a felére esett vissza. Bár a hétvégi napokon mindig alacsonyabb a tesztek száma, mint a munkanapokon, az új igazolt fertőzöttek napi számának csökkenése azonban már több mint egy hete töretlen.

A kórházban kezelt betegek száma is mérsékelten csökken, illetve stagnál. A vasárnapi adatokat egyelőre nem közölték. Szombaton a kórházakban 7200 személyt kezeltek, egy hete ez a szám 600-zal volt magasabb. A súlyosnak minősített esetek száma változatlanul 1100 körül mozog. Lassult a koronavírus-fertőzéssel összefüggő elhalálozások napi számának a növekedése is. Március eleje, a járvány kirobbanása óta 6208 személy hunyt el, vasárnap este 65 új halálesetet regisztráltak, ami az utóbbi hónap legalacsonyabb száma. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 126 602.

Ausztria, a "laboratórium"

További szigorítások léptetnek életbe Ausztriában, amelyek célja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése - ezt Sebastian Kurz osztrák kancellár szombati sajtótájékoztatóján jelentette be. Ennek értelmében bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák, csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva, és nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök, illetve fodrászok. Emellett a nap 24 órájára kiterjesztették a kijárási korlátozások érvényességét.

Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek életbe, és egyelőre december 6-áig lesznek hatályban.
Kurz elmondta: az a célja, hogy a mostani szigorú óvintézkedésekkel megmentse a karácsonyi időszakot. A kancellár szerint azért van szükség további korlátozásokra, mert az eddigi intézkedések nem csökkentették megfelelő mértékben a fertőzöttek számát. Egyes tartományokban, például Karintiában, Vorarlbergben és Felső-Ausztriában még mindig robbanásszerű növekedés figyelhető meg - tette hozzá.

Síelők Ausztria legmagasabban fekvő gleccsersíterepére, a Pitztal gleccserhez érkezve október 29-énForrás: AFP/Joe Klamar

Ausztriában az elmúlt napokban megdőltek a fertőzöttségi rekordok, és fokozódott az egészségügyi rendszer leterheltsége. Szakértők kifogásolták, hogy a november elején életbe léptetett szigorítások ellenére nem javult a helyzet. A csaknem 9 millió lakosú országban eddig 191 228 fertőzöttje és 1661 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Ausztráliában ismét találtak fertőzötteket

A koronavírus-járvány miatt elmarad az újévi tűzijáték Melbourne-ben – jelentette be hétfőn a városi tanács. A döntést nem sokkal azt követően hozták, hogy november elején véget ért Melbourne csaknem négy hónapon át tartó zárlata, amely időtartamát tekintve az egyik leghosszabb járványügyi zárlat volt a világon. Hétfő a tizenhetedik nap Victoria államban igazolt fertőzés nélkül, ugyanakkor Ausztrália déli részéről új fertőzéseket jelentettek: az állam egészségügyi hatóságai jelenleg 18 fertőzöttről tudnak. 

Április óta ezek az első esetek Dél-Ausztráliában, így sokan a járvány második hullámától tartanak az államban. Az igazolt fertőzöttek közt van egy külföldről érkezők számára kialakított karanténlétesítmény egyik dolgozója is, az állam miniszterelnöke, Steven Marshall pedig azt mondta, több száz fertőzésgyanús ember került karanténba. A hírre Nyugat-Ausztrália, Tasmania és az Északi Terület lezárta a határait a Dél-Ausztráliából érkezők előtt,csupán néhány nappal azt követően, hogy Scott Morrison ausztrál miniszterelnök reményét fejezte ki, miszerint a karácsonyi ünnepekre az ország összes belső határa megnyílik.

Mindeközben itthon

A koronavirus.gov.hu hétfőn elérhető legfrissebb adatai szerint 93, többségében idős, krónikus beteg halt meg az elmúlt napon, és újabb 6495 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezzel az aktív fertőzöttek száma 110 256-ra nőtt Magyarországon, az elhunytaké pedig 3190-re emelkedett. Jelenleg 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek