Koronavírus Európában: Két ország minősítette kockázatos területnek egész Magyarországot

Magyarországot pénteken a vörös zónába sorolta át Ukrajna, miközben keleti szomszédunknál gyorsult a koronavírus-járvány terjedése: péntekre az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma nyolcezer fölé emelkedett, a halottaké pedig átlépte a hétezret. 

Kijevi hétköznapokForrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve

A vörös, azaz a koronavírus-járvány tekintetében kockázatosnak minősített országokból érkezőknek Ukrajnában házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak negatív PCR-teszteredménnyel függeszthetnek fel a határidő letelte előtt. Ukrajna ezelőtt csak egyszer egy hétig, augusztus elején sorolta Magyarországot vörös kategóriába.

Az elmúlt napon 8312 új esettel 378 729-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig - újabb napi csúcsot döntve - 173-mal 7041-re emelkedett. Eddig 155 026-an gyógyultak meg, viszont már 216 662 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

A kormány péntekre felülvizsgálta a települések és régiók járványhelyzet szerinti színes besorolását, és a legsúlyosabb, vörös zónába sorolta egyebek mellett Kárpátalján Ungvárt, Beregszászt és az ungvári járást. Az ország legfertőzöttebb területének számító főváros, Kijev továbbra is "narancs" maradt. A vörös besorolású helyeken be kell zárni az iskolákat, le kell állítani a közösségi közlekedést és nem tarthatók tömegrendezvények sem.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján kijelentette, hogy tárcája ellenzi a teljes zárlat bevezetését Ukrajnában főként az ország gazdasági helyzete miatt. Hozzátette ugyanakkor, hogy bizonyos korlátozásokkal számolniuk kell az üzleti vállalkozásoknak, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Németország kockázatos területnek minősítette egész Magyarországot

Magyarország teljes egészét felvették pénteken a járvány miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) listájára szeptember közepén vették fel Budapestet, majd fokozatosan egyre több megyét is. Legutóbb október 22-én frissítettek, akkor már csak négy megye - Bács-Kiskun, Békés, Fejér és Tolna - nem szerepelt rajta. Az újabb, pénteki frissítéssel Magyarország teljes területe kockázatosnak minősül.

Felkerült a listára egy sor további ország és terület is, például Ciprus, a közép-európai régióból pedig egyebek mellett az eddig nem kockázatosnak ítélt horvátországi megyék és szlovéniai községek. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek tíz napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Megérkezés után készített negatív koronavírusteszt esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Egy november 8-án életbe lépő új szabály szerint tesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni.

Brunswickban kevesen járnak esténként az utcákon: a Burgplatz a Dankwarderode-kastéllyal, a városházával és a Brunswick-székesegyházzal.Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Stefan Jaitner

A kockázatos besorolásról közösen dönt az RKI, a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca. A döntést megelőző elemzés első szakaszában azt vizsgálják, hogy hol vannak olyan régiók - nagyobb közigazgatási egységek vagy egész országok -, amelyekben meghaladta az ötvenet az utóbbi hét napon regisztrált SARS-Cov-2-fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, vagy olyan térségek, amelyekben ugyan még nincs a fertőzöttek száma a határérték felett, de egyéb körülmények a fertőzés fokozott kockázatát jelzik.

A döntést megelőző mérlegelés második szakaszában a járvány elfojtását célzó helyi erőfeszítéseket elemzik, így vizsgálják egyebek mellett a tesztelési kapacitást és az elvégzett koronavírustesztek számát. A kockázatos besorolás azzal is jár, hogy a külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a német állampolgárokat attól, hogy nem feltétlenül szükséges esetben felkeressék az adott régiót.

Meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban

Csehországban november 20-áig meghosszabbította az eredetileg november 3-án lejáró szükségállapotot a képviselőház pénteki rendkívüli ülésén. Jan Blatny, az új egészségügyi miniszter kényegi problémának minősítette, hogy októberben 14 százalékra emelkedett a fertőzöttek között a nyugdíjasok aránya. A miniszter szerint jelenleg nincs szükség új óvintézkedésekre, hanem a meglévőket kell betartani. Mint mondta, a cseh egészségügyi rendszert nem a kórházi férőhelyek és a műszaki felszerelések hiánya, hanem az egészségügyi személyzet egyre növekvő hiánya fenyegeti leginkább.

Kórház OstravábanForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Lukas Kabon

Olaszországban harmincezer fölé lépett az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma

Olaszország húsz tartományából tizenegyben kritikussá vált a járványhelyzet, miután egy nap alatt országosan 31 084 beteget szűrtek pénteken. Giuseppe Conte miniszterelnök még egy hetet akar várni az újabb szigorításokig.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nappal korábban 26 800 volt, szerdához képest pedig több mint öt ezerrel emelkedett a napi esetszám. A számítások szerint a szűrt fertőzöttek száma kevesebb mint egy hét alatt elérheti a napi negyvenezret. A naponta végzett vírustesztek száma is kétszázezer fölé ugrott.

Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba Covid-19 miatt, és napi majdnem százan intenzív osztályra. A Közegészségügyi Hivatal tizenegy tartományban értékelte kritikusnak a járványhelyzetet, nyolc régióban megteltek a járványbetegeknek fenntartott osztályok. Az aktív fertőzöttek száma megközelítette a 326 ezret, kórházban majdnem 17 ezer beteg van, intenzíven 1746. Február vége óta a pozitívak száma elérte a 647 674-t. Egy nap alatt százkilencvenkilenc beteg halt meg, így a halottak száma túllépte a 38 ezret.

A leggyorsabban jelenleg a legkevésbé lakott területnek számító Valle d'Aostában terjed a járvány, a vírustesztek és a pozitívak aránya megközelíti a huszonhárom százalékot. A régiót elözönlötték a turisták az egy hete kezdődött síszezon miatt.A legtöbb beteget, majdnem kilencezret egy nap alatt továbbra is Lombardiában szűrték, második helyen Campania áll napi 3186 új beteggel. A Nápoly székhelyű régióban hétfőtől leállítják a bölcsődéket és óvodákat is, miután az iskolákat már egy hete lezárták. Leállította az oktatást Puglia tartomány is. Az oktatási tárca adatai szerint a szeptember közepétől újranyitott oktatási intézményekben az utóbbi másfél hónapban szűrt betegek 3,8 százaléka fertőződött meg.

A kormány október 13. óta fokozatosan szigorítja a korlátozásokat. Hétfőtől léptették életbe a vendéglátóhelyek este hat órás zárását, valamint ismét bezárták a mozikat, színházakat, edzőtermeket. Tizennégy éves kortól a tanulók nagy része online oktatásra állt át. Már kilenc tartományban éjszakai kijárási tilalom van érvényben.

Piazza Navona, RómaForrás: AFP/Filippo Monteforte

Közben a szigorítások által leginkább sújtott szakmák demonstrációi mindennapossá váltak: pénteken a kulturális ágazat dolgozói vonultak utcára, a zenészek hangszereikkel hang nélküli koncerteket adtak. Szélsőjobboldali csoportok Firenze belvárosában hirdettek engedély nélküli megmozdulást a korlátozások ellen péntek estére, a polgármester bejelentette, nem engedi meg, hogy a várost feldúlják. A rendőrség biztonsági gyűrűt vont a firenzei terek köré.

Bergamót jóval kevésbé sújtja a járvány második hulláma, mint az első

A koronavírus-járvány első hullámát leginkább megszenvedő olasz tartományt, Bergamót jóval kevésbé sújtja a ragály második hulláma. A szintén észak-olasz Milánó tartományával népességarányosan összevetve Bergamóban nyolcadannyi volt szerdáról csütörtökre az egy napon belül regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, mindössze 135. Október elején Val Seriana területén - Bergamón belül - egy felmérés szerint a lakosság 42,3 százaléka esett át a fertőzésen.

A polgármester szerint a tavaszi tragédia során csaknem minden bergamói család elvesztette egy szerettét, ha rokont nem, akkor barátot, és ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a lakosság most sokkal óvatosabb és elővigyázatosabb a kórkozóval szemben, ami szintén magyarázhatja a viszonylag kedvező adatokat.

Belgiumban a nem alapvetően szükséges árukat kínáló üzleteknek be kell zárniuk

Tovább szigorított Belgium, bár a határokat nem zárják le, a külföldi utazás nem ajánlott, és a nem alapvetően szükséges árukat kínáló üzleteknek be kell zárniuk vasárnaptól december 13-ig. Az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak nyitva maradhatnak. Vásárolni családonként egy ember mehet, egy vásárló legfeljebb harminc percig tartózkodhat az üzletben. Más üzletek esetében internetes vásárlást követően lehetőség lesz az áru kiszállítására és átvételére.

Minden olyan tevékenységet végző szolgáltatónak be kell zárnia, akinek munkája során a közvetlen fizikai kapcsolat elkerülhetetlen, például a fodrászoknak és a kozmetikusoknak. Az iskolák alsó és felső tagozatos diákjainak november 15-ig csak távoktatás megengedett, a felsőoktatás esetében a távoktatás december közepéig folytatódik.

A magánjellegű, még a nem egy háztartáson belül élő családtagok közötti találkozások sem megengedettek. Egy család egy további emberrel tarthat személyes kapcsolatot. A temetésen résztvevők száma 15 lehet, nyilvános helyeken csoportosan legfeljebb négyen tartózkodhatnak. A távmunka kötelezővé válik ott, ahol ez megoldható.

BrüsszelForrás: Sputnik via AFP/Stringer

A pénteki bejelentés megerősítette az országos éjszakai, éjfél és reggel öt óra közötti kijárási tilalomra vonatkozó szerdai koránydöntést. Az intézkedés nem változtat a belga főváros és az ország francia nyelvű tartományában, Vallóniában nemrégiben bevezetett szigorúbb, este 22 és reggel hat óra között érvényes kijárási tilalmon. Belgiumban a bárok és éttermek, a mozik, a színházak és koncerttermek, a fitneszközpontok, beleértve a szaunákat és az uszodákat is, már október elejétől zárva tartanak.

A belga közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatása a hét folyamán naponta átlagosan 15 316 új koronavírus-fertőzést jegyeztek fel, 38 százalékkal többet, mint az azt megelőző héten. A járvány belgiumi megjelenése óta 392 258 ember fertőződött meg az országban. Jelenleg 100 ezer lakosra legkevesebb 1609 fertőzött jut, a mutató 186 százalékkal emelkedett egy hét leforgása alatt. Minden negyedik vírusteszt pozitívnak bizonyul. Jelenleg 6187 embert ápolnak kórházban koronavírus miatt, közülük 1057 esetben kell intenzív ellátást biztosítani. A 11,5 milliós országban a vírus okozta betegség szövődményeiben 11 308 ember halt meg, a hét folyamán átlagosan naponta 79-en, mintegy 44 százalékkal többen, mint egy hete. 100 ezer lakosra több mint 8 haláleset jut.

Izland is szigorít

Az összejövetelek maximum létszámát az eddigi 20-ról 10-re csökkentik, temetéseken pedig legfeljebb 30 ember vehet részt. Felfüggesztik a sporteseményeket és a színpadi előadásokat is, bezárják az uszodákat, éjszakai szórakozóhelyeket, az alkoholt felszolgáló éttermeknek pedig este kilenckor szintén be kell zárniuk.

Az új rendelkezések szombaton lépnek életbe, és elvileg november 17-ig maradnak érvényben. Mindazonáltal az erre vonatkozó kormányközlemény hozzáteszi, elképzelhető, hogy hamarabb feloldják őket, de - amennyiben szükségesnek ítélik - meg is hosszabbíthatják.

A körülbelül 336 ezer lakosú Izlandon eddig 4797 fertőzöttet regisztráltak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Noha a szigetország sikeresen ellaposította a járványgörbét a nyár elején, július végétől ismét emelkedni kezdett az esetszám. Hónapok óta először ismét jelentettek haláleseteket is, így a Covid-19 igazolt halálos áldozatainak a száma 13-ra emelkedett az országban.

Forrás: Bild von nextvoyage/pixabay.com

Tetőzhetett a járvány a legfertőzöttebb észak-angliai térségekben

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett heti felmérése szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országrészében - az október 23-ával zárult egy hétben 568 100 volt a koronavírust hordozó fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, hogy a vizsgált héten az angol lakosság 1,04 százaléka volt koronavírus-fertőzött.
Az ONS közölte: számítási módszertana arra vall, hogy a múlt héten tízezer lakosonként naponta 9,52 új koronavírus-fertőzés történt Angliában; ez naponta 51 900 új fertőződésnek felelt meg.

A statisztikai hivatal más módszerekkel méri a koronavírus-fertőzés terjedésének sebességét, mint a kormány. A brit egészségügyi minisztérium a koronavírus-szűrésekkel kétséget kizáróan igazolt új fertőzéseket tünteti fel napi adatismertetéseiben, az ONS ugyanakkor szélesebb adatkörre kiterjedő, becsléseket is tartalmazó folyamatgörbéket vázol fel heti kimutatásaiban.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a csütörtök estével zárult 24 órában az Egyesült Királyság egészében 23 065 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Országszerte eddig 30,6 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül 965 340 lett pozitív. A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - az Egyesült Királyságban eddig 45 955 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak.

A statisztikai hivatal pénteken ismertetett felmérése hangsúlyozza ugyanakkor, hogy jóllehet a legfertőzöttebb észak-angliai térségekben a járvány terjedési sebessége továbbra is magas, úgy tűnik azonban, hogy az északkeleti országrészben az újonnan elvégzett szűrések pozitivitási arányának alakulását jelző, korábban felfelé ívelő görbe immár lapossá vált.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testülete (SAGE) pénteken közölte: legújabb számításai szerint az "R" reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagában jelenleg 1,1-1,3 között van, ami azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 11-13 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A SAGE becslése szerint a múlt héten 1,2-1,4 között volt az országos "R" mérőszám, vagyis egy hét alatt csökkent valamelyest a koronavírus-járvány terjedési üteme.

LondonForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Kate Green

A testület számításai szerint az országon belül a nagy-britanniai járvány egyik gócpontjában, Északnyugat-Angliában a legalacsonyabb a reprodukciós ráta: itt a szakértők 1,0-1,2 közötti "R" értéket mértek. A 1,0-es "R" szint azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány terjedési üteme nem gyorsul.
A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett ez a mutató országos átlagban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek