1 millió embert kell evakuálni a Fülöp-szigeteken

Csaknem egymillió embernek kell elhagynia az otthonát a Fülöp-szigetek legnagyobb szigetének, Luzonnak a déli részén, mivel az idei év eddigi legerősebb, ötös erősségű tájfunja érkezik vasárnap - adja hírül a reuters.com.

Legazpi városában a tájfunra készülnekForrás: AFP/Charism Sayat

A Goni tájfun 215 km/h órás állandó széllel és 265 km/órás széllökésekkel, heves esőzésekkel söpör majd keresztül a szigeten, a főváros és a 21 szomszédos tartomány felett, árvizekkel és földcsuszamlásokkal fenyegetve. Ez lesz az egyik legerősebb tájfun a 2013-as Haiyan óta, mely több mint 6300 ember életét követelte. A vihar jelenleg a Csendes-óceántól 25 km/órás sebességgel nyugat felé halad.

A hatóságok megkezdték a megelőző evakuálást, Albay tartományból eddig 794 000 lakost helyeztek biztonságba, a fővárosban, Manilában és a közeli Bulacan tartományban nagyjából 1000, sátrakban elhelyezett koronavírusos beteget szállíthatnak át szállodákba és kórházakba. A délkelet-ázsiai régióban Indonézia után a Fülöp-szigeteken a második legnagyobb a fertőzöttek és a halálozások száma 380 729 esettel, melyből 7221 volt halálos.

A Molave tájfun a múlt héten 22 ember halálát okozta, akik főleg fulladásban vesztették életüket a Manilától délre fekvő tartományokban, amelyeket valószínűleg a Goni is érint majd. A hatóságok törölték a kikötői műveleteket, és megtiltották a halászoknak a hajózást, a légitársaságok több tucat járatot töröltek.

A Fülöp-szigetekre évente átlagosan 20 tájfun érkezik, és most is erősködik egy másik vihar, az Atsani, 55 km/órás tartós széllel és akár 70 km/órás széllökésekkel, a szigetek mellett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek