Kettős katasztrófa szedi az áldozatait Vietnámban

Vietnámban emberek milliói szembesülnek egy kettős katasztrófával, mivel az ország a koronavírus mellett évtizedek óta a legsúlyosabb áradásokkal is küzd. Az áradás és a földcsuszamlások ebben a hónapban több mint 100 ember életét követelték, akik közül sokan katonák voltak, és több tucatnyian eltűntek. "Bárhová nézünk, az otthonok, az utak és az infrastruktúra elmerült" – áll a Vöröskereszt közleményében.

Ilyen állapotok uralkodnak Közép-Vietnam Hue tartományábanForrás: AFP/Manan Vatsyayana

Vietnamban az elmúlt hetekben óriási mennyiségű csapadék esett, és az elkövetkező napokban még több eső várható. Nem csoda, ha a lakosok attól félnek, további árvizekkel kell megküzdeniük. "Ezek a pusztító áradások a legrosszabbak, amelyeket évtizedek óta tapasztalhatunk" – mondta a Vietnami Vöröskereszt Társaságának elnöke, Nguyen Thi Xuan Thu.

A heves esőzések miatt megáradtak a folyókForrás: AFP/Manan Vatsyayana

Ha mindez nem lenne elég, a járvány okozta nehézségek is hatalmas csapást mértek az emberek millióinak a megélhetésére. 

Az árvizek eddig legalább 178 000 otthont árasztottak el, élelmiszer-növényeket pusztítottak el, és közel 700 000 baromfit és állatot öltek meg vagy sodortak el.

"Mindent megteszünk azért, hogy az emberek hajóval, légi úton és szárazföldön azonnali segítséget kapjanak, beleértve az ételt, a tiszta vizet, a vízhatlan ponyvákat és más alapvető dolgokat" – tette hozzá Dr. Thu.

Sokan életüket vesztették vagy eltűntekForrás: AFP/Manan Vatsyayana

A Vöröskereszt Nemzetközi Szövetsége (IFRC) szerint Vietnamban több százezer embernek sürgős menedékre, ivóvízre és élelemre van szüksége a még nagyobb humanitárius válság megelőzése érdekében.

Ezek az árvizek az utolsó cseppet jelentik a pohárban, és emberek millióit tolják tovább a szegénységben" – mondta Christopher Rassi, a Vöröskereszt tisztviselője.

Az IFRC hozzátette, hogy eddig mintegy 325 000 dollárt nyújtott segítségként – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek