Európai járványügyi körkép: változások a szomszédos országokban

Friss hír, hogy Magyarországról korlátozás nélkül lehet Ausztriába utazni. Megváltoztak a személyforgalmat érintő beutazási szabályok Ausztriába szombattól, Magyarországról ugyanakkor korlátozás nélkül lehet beutazni Ausztriába, mert Magyarország pozitív jellegű biztonsági kockázati besorolást kapott – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese hétfőn egy online sajtótájékoztatón, írja az MTI.

A fotó illusztrációForrás: rottonara, Pixabay

Az MTI hírei szerint Szlovénia kormánya hétfőtől viszont újra járványhelyzetet hirdetett ki az egész országra vonatkozóan, amire a járványadatok rosszabbodása miatt számítani lehetett. Szlovéniában minden ötödik koronavírus-teszt pozitív eredményt hozott szombaton, eddig a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek aránya a tesztekhez képest. A járványügyi intézkedéseket azonban nem szigorítják tovább. Viszont arra kérnek minden dolgozót, hogy aki teheti, önkéntes alapon távmunkában dolgozzon. Az egészségügyi ellátórendszer túlterheltsége miatt a járványügyi szakemberek szombattól nem kutatják fel, hogy a fertőzöttek kivel érintkeztek, az illetőknek maguknak kell fertőzöttségüket tudomásukra juttatniuk azoknak, akikkel találkoztak.

Szerbiában kijárási tilalommal fenyegetőzik az ország legismertebb járványügyi szakértője. Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja elmondta, hogy őt nem érdeklik a rendkívüli állapot bevezetésének jogi és politikai következményei, és ha mostani a járványügyi intézkedések nem hoznak gyümölcsöt, akkor újra bevezetik a rendkívüli állapotot és a kijárási tilalmat.

„Ahelyett, hogy okosabban viselkednénk, olyanok vagyunk, mintha el lennénk altatva. Még mindig úgy beszélünk, mintha stabil lenne a helyzet. Dehogy stabil! Rendkívül veszélyes helyzetben vagyunk. Belgrád akár a jövő hét végén rendkívüli helyzetbe kerülhet "– mondta Kon.
Kon rámutatott, hogy a vírus terjedését csak a kontaktusok megakadályozásával lehet megakadályozni – írja delhir.hu.

Horvátországban egy nap alatt, vasárnapra 819-cel nőtt és elérte a 25 580-at az azonosított fertőzöttek száma. Nyolc ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 363-ra nőtt. Kórházban ápolnak 548 beteget, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen, írja az MTI.

Olaszországban a látogatottabb utcák és terek lezárását, valamint az ülve fogyasztást nem biztosító vendéglátóegységek esti bezárásának korábbra hozatalát jelentette be vasárnap Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy egyelőre semmilyen további korlátozást nem terveznek, és kijelentve, hogy a tavaszi járványhelyzet nem ismétlődik meg, mert "most az ország felkészültebb".
A szeptember közepén újraindított oktatás is személyes jelenléttel folytatódik: a tartományok határozhatnak úgy, hogy a gimnáziumokban és a szakközépiskolákban legyen délelőtti és délutáni turnus a reggeli tömegközlekedés terhelésének enyhítésére. Éjfélig nyitva tarthatnak azok az éttermek, amelyekben ülve lehet fogyasztani, asztalonként legfeljebb hat személlyel. Este hat órakor viszont be kell zárniuk azoknak, amelyek nem tudnak minden vendégnek ülőhelyet biztosítani, tehát a bároknak, presszóknak és egyéb szórakozóhelyeknek. Vasárnap 11 705-tel emelkedett a szűrt fertőzöttek száma, az egy hete mért 5456-hoz képest. Az egészségügyi hatóságok kritikusnak tartják a kórházak telítettségét Milánóban és Nápolyban. Tavaszhoz képest a betegség nemcsak északon, hanem az egész országban terjed, írja az MTI.

Franciaország kilenc nagyvárosában, mintegy 20 millió ember számára lépett életbe szombat este az éjszakai kijárási tilalom, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére rendelt el a kormány, miközben az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint több mint 32 ezerrel emelkedett az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma, amire nem volt példa Franciaországban a járvány kezdete óta. A kilenc érintett nagyvárosban (Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) szombattól legalább négy, de a kormány szándékai szerint várhatóan hat hétig este 9 óra és reggel 6 óra között alapos indok nélkül senki nem hagyhatja el a lakhelyét. A tavaszi általános karanténhoz hasonló rendszert vezetett be a kormány: a nagyvárosokban este 9 óra utcán utcára lépőknek előzetesen ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, amelyen megjelölik a lakhelyelhagyás indokát és idejét. Ennek hiányában, vagy este 9 óra után indokolatlan lakhelyelhagyás esetén a rendőrök 135 euróra (mintegy 50 ezer forint) büntethetik a szabályszegőket, de visszaesők esetében hat hónap szabadságvesztés és 3750 eurós pénzbüntetés is kiszabható, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek