Kutatás készült arról, hogy mennyire fertőzésveszélyes járvány idején repülni

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma tette közzé azt a tanulmányt, mely szerint rendkívül alacsony a koronavírus-fertőzés veszélye a repülőgépek fedélzetén. A jelentés szerint ha egy ülő utas maszkot visel, akkor az általa kilélegzett részecskék mindössze 0,003 százaléka jut el a közvetlen utastársa feje körüli légzési zónába. Ez az arány akkor is ennyi, ha a gépen minden egyes ülés foglalt - adja hírül az MTI.

Forrás: EugeneEdge/shutterstock.com

A vizsgálat csaknem hat hónapig tartott, ezalatt 300 tesztet végeztek a levegőben és a földön, a United Airlines Boeing 777-es és 767-es utasszállító repülőgépein. A kutatás során ugyanakkor mindössze egy fertőzött emberrel számoltak, és nem szimulálták az utasok mozgásának hatását.

A tesztek alkalmával az új koronavírussal azonos méretű részecskéket engedtek az utastérbe egy maszkkal ellátott próbababa száján keresztül. A többi ülésen érzékelők helyettesítették az utasokat.
Az eredmények szerint a maszkviselés akár a közvetlen utastársak köhögése esetén is segít minimalizálni a fertőzés kockázatát.

Sokat segít a repülőgép gyors levegőkeringtető és szűrőrendszere is, mely az utastérben lévő részecskék nagyjából 99,99 százalékát hat percen belül kiszűrte. A becslések szerint a megfertőződéshez szükséges "dózist" akkor érheti el valaki, ha mintegy 54 órát utazik egy fertőzött személy társaságában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek