Hatalmas küzdelem árán sikerült megmenteni a homokpadon rekedt delfinek egy részét

Sikerült megmenteni 88 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint a tasmán partoknál, ahol több száz cet esett csapdába a sekély vízben. A tasmaniai nemzeti parki és természetvédelmi szolgálat (TPWS) igazgatója, Nic Deka elmondta hogy a kedd óta zajló mentőakcióban csütörtök délutánig 88 gömbölyűfejű delfint sikerült kiszabadítani, és arra számítanak, hogy ez a szám tovább emelkedik a nap végére - számol be róla az MTI.

88 példányt mentettek meg Ausztrália történetének legnagyobb delifnkatasztrófájának helyszínénForrás: AFP/Mell Chun

Becslések szerint mintegy 470 gömbölyűfejű delfin rekedt meg Strahan város közelében a tenger sekély vizében. A már biztosan elpusztult tengeri emlősök száma eléri a 380-at. A mentőakció tovább folyik, mert még mindig vannak olyan példányok, amelyeken segíteni tudnak. Egyúttal már azzal a kérdéssel is foglalkoznak, hogy mi legyen az elpusztult példányok tetemével. A legvalószínűbb megoldás az lesz, hogy a bomló tetemeket a tengerbe juttatják.

A helyszínen készített felvételek megrázóak:

Még nem lehet tudni, mi vonzotta az állatokat a sekély vízbe, de tudósok szerint a gömbölyűfejű delfinek között különösen erősek a társas kötődések. A faj az egyik leggyakrabban partra vetődő fajok közé tartozik. Ausztrália modern kori történetében még soha nem sodródott partra és pusztult el ilyen sok tengeri emlős. Tasmániában a feljegyzések szerint 1935-ben 294 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra. Ausztrália nyugati részén pedig 1996-ban Dunsboroughban 320 rövid- és hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek