Piros besorolást kapott Magyarország Belgiumtól

A koronavírus-járvány szempontjából magas kockázatú, piros besorolású országgá nyilvánította Magyarországot Belgium, ami a belga külügyminisztérium honlapján kedden közzétett információk szerint azt jelenti, hogy tilos a nem alapvető fontosságú utazás Magyarországra. A szaktárca tájékoztatása szerint a magas kockázatú országokból érkezők számára Belgium kötelező karantént és vírustesztet ír elő.

IllusztrációForrás: Gerd Altmann/Pixabay

A The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál információi szerint azokra, akik a frissített besorolás közzétételét követő 48 órán belül visszatérnek, illetve beutaznak Belgiumba, az utazásuk kiinduló országára vonatkozó korábbi besorolás szerinti kötelezettségek vonatkoznak. A vírusteszt elvégzése, valamint az önként vállalt házi karantén azonban esetükben is ajánlott.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kedden javított Belgium járványügyi besorolásán. Világos narancssárga, azaz járványügyi szempontból kockázatos, de a fertőzöttséget tekintve kevésbé súlyos országok közé sorolta az országot. 

A járványügyi szempontból magas kockázatú országok listáján Magyarország mellett Andorra, Bulgária, Horvátország, Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia egyes régiói, valamint Dánia, Finnország, Málta és Románia szerepel.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet kedden közzétett jelentése szerint továbbra is lefelé tart a fertőzési mutató Belgiumban. Jelenleg 243 az ápoltak száma, közülük 71-en részesülnek intenzív ellátásban. Mindként mutató jelentős csökkenést mutat – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek