Vörös kódot kapott a világ: ingázók, karanténmentesség és illetékfizetés határzár idején

A pénteken bejelentett, mától érvényes határzár értelmében tegnap új bejegyzés jelent meg a Konzuli Szolgálat weboldalán, ahol az Utazásra nem javasolt térségek hosszú listája helyett most mindössze ennyi szerepel: A világ összes országa. A bejegyzés része az egész világra érvényes utazási tilalmat szimbolizáló vörös kód is, amely jelzi, hogy szeptember 1-jétől ismét szigorodnak az országba beutazás feltételei is.

Forrás: Konzuli Szolgálat

"Erre azért van szükség, mert egész Európában érzékelhető a járvány második hulláma. A magyar emberek egészségére és munkahelyére az egyik legfőbb veszélyt most a vírus behurcolása jelenti" – fogalmaznak a Koronavirus.gov.hu weboldalán, ahol ma reggel egy friss posztban részletezték a legfontosabb tudnivalókat Magyarország határainak átlépésével kapcsolatban. Ezek a következők:

Határon átlépés: Minden külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja személyforgalomban Magyarországra történő belépése során egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles.

• 14 napos hatósági házi karantén: Ha a magyar állampolgár esetében a határátlépéskor végzett egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, az illetékes járványügyi hatóság (a magyarországi lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási / kerületi hivatal) által kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – 14 napos hatósági házi karanténban (az otthonában) kerül elhelyezésre. Erről már a határátlépéskor hivatalos dokumentumot kap. A hatósági házi karantént jelző piros cédulát köteles a lakás bejárati ajtajára kiragasztani, és otthonában tartózkodni. A hatósági házi karantén betartását a rendőrség ellenőrzi személyesen, vagy az érintett hozzájárulása esetén elektronikusan. Bővebben a házikaranténról itt olvashat.

A karantén kiváltható: Az érintett választhat, hogy letölti a 14 napos kijelölt vagy hatósági házi karantént, vagy ha szeretne az alól felmentést kapni, azt kérelemre, önköltségen - a belépést követő 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégeztetett két negatív PCR-teszt megléte esetén teheti meg. A PCR-teszt tehát nem kötelező, csak abban az esetben kell elvégeztetni, ha az illető szeretne felmentést kapni a karantén alól.

Forrás: Gerd Altmann / Pixabay

• Átlépte az országhatárt? Most figyeljen! Az országba lépést követően a teszt elvégeztetésére kérelmet kell benyújtania a magyarországi lakó/tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, amelynek díja háromezer forint. A kérelmet ügyfélkapun keresztül vagy email útján kell benyújtani. Az Ügyfélkapura történő bejelentkezés után a https://epapir.gov.hu/ felületen a Dokumentumok alatt tölthetik fel a kérelmet, amelyet a lakóhely, tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatalhoz vagy járási hivatalhoz kell megküldeni. 

Hova kell fizetni a 3000 forintos illetéket? A Magyar Államkincstár által vezetett Eljárási illetékbevételi számlára kell átutalni, amelynek száma: 10032000-01012107. A kérelmező ezután kapja meg az engedélyt, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

Hol csináltathatok PCR-tesztet? Nagy a szórás országon belül, itt talál egy frissített listát a hazai laboratóriumokról, ahol többségében 30 ezer, egyes helyeken 20 ezer forinttól kezdődően lehet mintavételezést kérni. Ha mindkét PCR-teszt negatív, akkor a területileg illetékes járási/kerületi járványügyi hatóság határozatot ad ki a hatósági házi karantén alóli felmentésről. Csak a határozat megérkezését (ezt elektronikusan küldik meg) követően hagyható el a karantén, és vehető le az ajtóról a piros cédulás karantén-figyelmeztetés.

Munka miatt ingázók: Mind a szomszédos országok állampolgárai, mind a magyar állampolgárok is karanténmentesen jöhetnek be az országba vagy térhetnek haza, amennyiben a határtól 30 km-en belül laknak, de Magyarországon vagy a szomszédos országban is csak a határtól számított 30 km-es sávban jogosultak tartózkodni, és kötelesek Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni. Kolléganőnktől, aki rendszeresen ingázik Magyarország és Szerbia között, a mai napon ellenőrzéskor egyelőre még nem kértek munkáltatói igazolást.

FRISSEBB: A magyar kormány szeptember 3-án 42 ország esetében lazított a biztonsági besoroláson, szeptember 4-én, péntek este azonban ismét változtatott a hónap elején életbelépett szabályokon. Ennek értelmében a turisták üzleti célból utazhatnak Magyarországra, és a kulturális rendezvényekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a sporteseményekre. További fontos változás, hogy szombat óta a hazai teszttel egyenértékűnek tekintik a schengeni tagállamokban készített PCR-tesztet is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek