Japánban életveszélyes trend terjed: az úton alvás

Japánban sem ritka, hogy az ingázó munkások elbóbiskolnak a vonaton hazafelé egy-egy hosszabbra nyúlt este után, azonban az utóbbi időben egy ennél sokkal veszélyesebb trend ütötte fel a fejét Okinaván: a rojo-ne, vagyis részegen úton alvás - olvasható a theguardian.com cikkében.

Sötétedés utcán sokaknak hálószobává alakulnak az okinavai utcákForrás: Dquai/commons.wikimedia.org

A helyi rendőrség tavaly több mint 7000 rojo-ne-esetet jelentett, és bár az emberek szerencsére általában felébrednek még azelőtt, hogy baj érné őket, tavaly tizenhat baleset is történt, ebből három halálos volt.

A tendenciát a koronavírus miatti korlátozások sem látszanak lassítani. Az idei év első felében a rendőrséghez 2.702 rojo-ne-riasztás érkezett, vagyis nagyjából ugyanannyi, mint tavaly ebben az időszakban - annak ellenére, hogy a kormány otthonmaradásra kérte az embereket.

A jelenséget többnyire Okinava meleg éghajlatának és az avamorinak, a szigeten hagyományosan készülő, rizsalapú rövidital fogyasztásának kombinációjával magyarázzák.

A rojo-ne bűncselekmény, amely akár 50 000 jenes (mintegy 140 ezer forintos) bírságot is eredményezhet, de ez sem tartja vissza az embereket, ahogy a szokás veszélyeire figyelmeztető rádióműsorok és fotókiállítások sem érik el ezt a hatást.

Egyes esetekben az utcán alvók a járdapadkát használták párnaként, máskor már az utcán fehérneműre vetkőztek abban a hitben, hogy otthon vannak.

A rendőrség jobb híján arra szólította fel a lakosokat, hogy mérsékeljék az avamori fogyasztását, de hozzátették, nem az alkohollal van a baj, hanem annak mértéktelen fogyasztásával.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek