Döntött a tisztifőorvos: Sárga besorolást kapott Spanyolország

A napról-napra nagyobb koronavírus-fertőzöttség miatt Spanyolország az országos tisztifőorvosi határozat alapján a korábban zöld, azaz szabadon utazható besorolású országok közül átkerült a sárga jelzésű, kevésbé súlyos, de már biztonsági kockázatot jelentő térségek közé – olvasható a hivatalos Koronavírus-helyzetről tájékoztató weboldalon.

A múlt héten egyébként Európa legnagyobb utazási irodája, a TUI törölte spanyolországi útjait az angol utazói számára. Talán az ilyen lépések hatására, és egyben válaszul az aggodalmakra, néhány nappal később Anunciada Fernández de Córdova spanyol nagykövet egy hivatalos levelet írt és küldött el a nagykövetségen keresztül a magyar újságok szerkesztőségeibe, amelyben Spanyolországról továbbra is biztonságos idegenforgalmi úticélként írt, és amelyben arról számolt be, hogy a leglátogatottabb turisztikai célpontok is alacsony kockázatviselési index alatt állnak.

Forrás: Miguel Lima Medín/Wikipedia

Mindenesetre itthon az új, tisztifőorvosi határozat most péntektől lép hatályba, amelynek értelmében minden olyan magyar állampolgárt, aki Spanyolországból tér haza, egészségügyi ellenőrzés alá vonnak és 14 napos karanténba kell vonulnia (ez minden sárga és piros jelzésű országra igaz). Ez alól kivételt az jelent, ha valaki a megelőző 5 napban 48 óra időeltéréssel két negatív koronavírustesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírustesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Habár zöldből sárga jelzést kaptak a spanyolok, ez jelenleg azt jelenti, hogy nagyobb a fertőzöttség az országban, de súlyosnak (ami már a piros színt jelentené) egyelőre nem tekinthető.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek